Șahul slăbește, chiar și zece kilograme

Șahul slăbește, chiar și zece kilograme
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Șahul - sportul minții - consumă multe calorii, atât de multe încât două ore state pe scaun (sigur, la nivelul marilor maeștri) rivalizează uneori cu energia lăsată pe teren de Roger Federer într-un set, informează espn.

Conform unui studiu, Robert Sapolsky, de la Universitatea Stanford, a precizat că un jucător profesionist de șah poate arde undeva până la 6.000 de calorii pe zi atunci când se află la un turneu. Ceea ce înseamnă cam de trei ori mai mult decât consumă într-o zi o persoană obișnuită. Studiul, care a luat în calcul ritmul respirației (care este amplificat de până la trei ori în timpul competițiilor), tensiunea arterială (în evidentă creștere) și contracțiile musculare (înainte, în timpul și după turneu), sugerează următoarele: nivelul de stres al marilor maeștri de șah este la fel cu cel al atleților de performanță. ”Marii maeștri au tensiunea arterială crescută timp de ore în șir, ea fiind comparabilă cu ceea ce găsim, de exemplu, la unii alergători de la maraton”, mai susține Sapolsky. 

În medie, marii maeștri slăbesc aproximativ două kilograme pe zi. În timpul unui turneu în care au undeva la 5-6 jocuri, aceștia pot pierde 10-12 kilograme.

Citit 3294 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.