Visul Elenei Andrieş la o medalie olimpică, în pericol

Visul Elenei Andrieş la o medalie olimpică, în pericol
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Doi halterofili români medaliați la Jocurile Olimpice de la Londra, Roxana Cocoș și Răzvan Martin, au fost descoperiți pozitiv la retestarea probelor doping prelevate în urmă cu opt ani. Ambii ar fi folosit steroizi anabolizanți. Victimă colaterală poate fi gălăţeanca Elena Andrieş, care are în pericol participarea la Jocurile Olimpice din acest an.

La Londra 2012, Roxana Cocoș a cucerit argintul la categoria 69 de kilograme, iar Răzvan Martin, bronzul la 69 de kilograme. Va urma retestarea probelor B, iar dacă şi atunci rezultatul va fi tot pozitiv, cea mai probabilă sancţiune asupra Federaţiei Române de Haltere va fi restrângerea numărului de sportivi cu care poate participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la un singur băiat şi o singură fată, conform lui Nicu Vlad, preşedintele federaţiei de la Bucureşti.  „Sunt șocat, nu îmi vine să cred că ni se întâmplă așa ceva. Acești doi sportivi ar fi făcut aceste fapte în urmă cu opt ani, la Olimpiada de la Londra, dar ei atunci au fost controlați și nu au fost găsiți vinovați cu absolut nimic. Acum nu știu ce s-a întâmplat, au trecut opt ani de atunci și nu înțeleg cum de au fost găsiți vinovați. Cei doi sportivi nici nu mai practică sportul de mare performanță. Am înțeles că ancheta nu este încă încheiată, iar eu mai sper într-o minune. Însă, dacă se va dovedi într-un final că sunt totuși vinovați și au folosit acele substanțe interzise, atunci România va avea voie să trimită la Tokyo doar doi sportivi”, a declarat Nicu Vlad pentru prosport.ro, la puţin timp după ce aflase această situaţie.

Andrieş, a doua pe lista pentru Tokyo

Dacă se va ajunge la o singură româncă în concursul olimpic de la Tokyo, alegerea federaţiei va fi aproape sigur Loredana Toma, halterofila din lotul naţional cu cel mai bun palmares: campioană mondială în 2017, argint în 2018 şi bronz în 2019 la Campionatul Mondial, campioană europeană în ultimii trei ani.

În această variantă, victimă colaterală va fi gălăţeanca Elena Andrieş (25 de ani), multiplă campioană europeană, care nu va mai putea astfel să se afle la startul luptei pentru medalia olimpică din acest an. Şansele ei să se întoarcă medaliată de la Tokyo erau destul de mari, privind prin ierarhia de la Campionatul Mondial din 2018. Atunci s-a clasat pe locul 5, depăşită de două sportive din China şi două din Thailanda. Cum la Jocurile Olimpice o ţară poate înscrie un singur sportiv la o categorie de greutate, un calcul simplu arată că Andrieş are şanse cel puţin la medalia de bronz, care ar însemna totodată şi o sumă lunară de bani importantă toată viaţa, cunoscuta rentă viageră pentru medaliaţii marilor competiţii internaţionale.

Reacţia Comitelui Olimpic Român

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a spus îşi doreşte ca cei doi sportivi din acest caz să fie trataţi cu prezumţia de nevinovăţie, în aşteptarea rezultatului probelor B. „Vă dați seama că noi am fost informați primii despre cele întâmplate. Ulterior, am luat legătura cu Federația Română de Haltere și le-am comunicat domnilor de acolo despre analizele respective. Federația Română de Haltere a luat la rândul ei legătura cu cei doi foști sportivi, iar aceștia au fost de acord să cerem să se facă și probele B. Oricum așa era și procedura. Că nu îi convine nimănui că acum tehnologia a avansat și se pot face retetestări cu probele din urmă cu opt sau zece ani este altă treabă. Dar asta este regula jocului și noi trebuie să ne supunem. Nu are rost să vorbim acum de eventuale sancțiuni sau decizii până când nu primim și rezultatul problelor B. Până atunci, rog să le acordăm celor doi foști halterofili prezumția de nevinovăție, aşa este normal”, a spus Mihai Covaliu.

Citit 1985 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.