Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

În cursul zilei de marți, a avut loc o videoconferință organizată de către UEFA, pe tema pandemiei de coronavirus. La această întrunire virtuală au luat parte președinții celor 55 de federaţii naţionale europene, un reprezentant al sindicatului jucătorilor - FIFPRO, precum şi conducerile European Club Association şi The European Leagues. Apoi, la nivel intern, s-au discutat două variante de reluare a competiţiilor, în 16 mai sau 13 iunie.

Așa cum era de așteptat, având în vedere criza cu care se confruntă întreaga Europă, oficialii UEFA au decis ca turneul final EURO 2020 să se amâne cu un an. Astfel, Campionatul European ce trebuia să se desfășoare în această vară a fost programat pentru perioada 11 iunie - 11 iulie 2021 și va fi pentru prima dată în istorie când se va disputa într-un an impar.
Această decizie vine și în sprijinul campionatelor din Europa, suspendate din cauza coronavirusului. Amânarea Campionatului European le permite competițiilor interne și internaționale să își încheie sezoanele, într-un ritm relativ normal. Totuși, pauza dintre sezoane va fi scurtată.
UEFA speră ca pandemia de coronavirus să dispară până în vară și a decis ca meciurile din barajul de calificare pentru Campionatul European, printre care și Islanda - România, să fie amânate pentru luna iunie a acestui an. Partida "tricolorilor" din Islanda era initial programată pentru 26 martie.
De asemenea, s-a luat hotărârea ca finala Champions League să se dispute pe 27 iunie, iar pe 24 iunie finala Europa League. În mod normal, finala Ligii Campionilor ar fi trebuit să aibă loc, la Istanbul (Turcia), pe 30 mai, la trei zile distanță după finala Europa League, care s-ar fi desfășurat pe 27 mai, la Gdansk (Polonia). Tragerea la sorți a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor și ale Europa League, programată pentru 20 martie, a fost, de asemenea, amânată.

Scenarii pentru campionatele din România

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), a venit cu detalii după videoconferința ce a avut loc marți, între oficialii UEFA și reprezentanții fiecărei federații.
"Prin suspendarea EURO, vom avea suficient spațiu în calendar, pentru a putea termina competițiile la nivel național. 53 de de competiții fotbalistice în România sunt suspendate până la 31 martie, 52 în organizarea FRF și o competiție în organizarea LPF. Astfel, toate cele 53 de competiții naționale, care aveau termen de suspendare până la 31 martie, se vor amâna cel puțin până la momentul ridicării stării de urgență decretată de președintele României.
Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiției, din 22 aprilie și chiar 13 iunie ca un moment critic. Dacă situația se va înrăutăți, atunci va trebui să fim deschiși la forme inovative de finalizare a competiției: meciuri într-o singură manșă, minigrupe sau chiar propunere de modificare a tururilor preliminare pentru competițiile europene. Fotbalul se va relua cu porțile închise doar în momentul în care vom fi siguri că siguranța și sănătatea jucătorilor și a staffului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru ei", a anunțat Burleanu.
"La nivel de competiții, această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv, dar și financiar, pentru toate părțile implicate. Pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului ecosistem fotbalistic, trebuie să gâsim o soluție să finalizăm competițiile naționale, respectând șansele tuturor echipelor, ocupând toate datele disponibile, permițând disputarea celor mai importante meciuri, luând în calcul calendarul competițiilor intercluburi la nivel european, încheierea contractelor jucătorilor cel mai târziu la 30 iunie și începerea noului sezon la mijlocul lunii iulie", a mai spus preşedintele FRF.

Se cere sprijinul Guvernului

Răzvan Burleanu a precizat şi că dorește ca toate cluburile de fotbal care au suferit pierderi financiare din cauza coronavirusului să fie despăgubite. Acesta speră ca Ministerul Tineretului și Sportului să accepte solicitarea pe care FRF a făcut-o, cu privire la o posibilă schemă financiară. "Am solicitat Ministerului Tineretului și Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive pentru pierderile suferite drept consecință a anulării sau suspendării", a adăugat Răzvan Burleanu, în cadrul unei videoconferințe susținută de la domiciliu.

Multe alte impedimente

Una dintre marile probleme pentru echipele româneşti este că nu vor putea afla în timp util când se vor relua competiţiile, pentru a putea recupera pauza de la antrenamente, aspect subliniat de Gică Popescu, preşedinte la Viitorul Constanţa: "Toată lumea vorbește de reluarea campionatului, dar dacă stăm o lună de zile, toate echipele vor avea nevoie și de o perioadă de pregătire. Ai nevoie de minimum trei săptămâni ca să revii la 70 la sută din pregătirea fizică. E imposibil".
Un alt inconvenient important este generat de hotărârea Uniunii Europene de a închide graniţele pentru cel puţin o lună, în cazul persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar ce vor să intre în ţările membre. În fotbalul românesc sunt mulţi sportivi din afara UE, care nu vor putea reveni în timp util pentru a prinde măcar o scurtă periodă de antrenamente la echipele lor.

Şedinţă FRF - LPF - cluburi

Ieri a avut loc o nouă şedinţă, de data aceasta între reprezentanţii FRF, LPF și cluburilor din Liga 1. S-a convenit asupra a două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt, cazuri în care salariile fotbaliștilor ar rămâne neatinse și drepturile TV ar fi achitate conform contractului, fără sancțiuni din partea televiziunilor.
Varianta 1. Primul scenariu este pentru o variantă optimistă, cu o evoluţie pozitivă a situaţiei la nivel naţional şi internaţional. Acesta prevede ca antrenamentele să fie reluate pe 16 aprilie, imediat ce s-ar ieşi din starea de urgenţă. Decretul prezidențial privind starea de urgență a interzis activitățile care impun apropierea oamenilor la mai puțin de un metru unul de altul, deci şi antrenamentele, până la anularea stării de urgență ar însemna doar alergări, fără jocuri care să implice mai mulți fotbaliști. După trei-patru săptămâni de antrenamente, s-ar recupera din pierderile fizice generate de pauză, iar campionatul ar fi reluat pe 16 mai, cu ultimele opt etape din play-off-ul Ligii 1 disputate în regim normal. Semifinalele Cupei ar mai avea o singură manșă, nu două, așa cum era prevăzut. Defectul acestui plan: din playout ar trebui disputate patru etape în luna iulie, în condițiile în care contractele celor mai mulți fotbaliști expiră la 30 iunie.
Varianta 2. Scenariul pesimist prevede ca în 13 iunie să fie reluate campionatele. Meciurile rămase din playoff ar fi disputate doar într-o manșă, nu tur-retur, cum e programul. Liga a doua ar fi împărțită și ea în play-off și play-out: opt echipe în turneul pentru promovare, celelalte în turneul pentru salvare. Cu meciuri într-o singură manșă, de asemenea. Liga a III-a ar avea și ea play-off și play-out, cu seriile rupte cu câte opt echipe în fiecare turneu. Liga I la fotbal feminin ar fi tot cu play-off, între primele opt, şi play-out între ultimele patru, meciuri într-o singură manşă.
Oficialii din fotbal au mai luat în calcul și alte date, 19 mai și 26 mai, dar sunt mai greu de folosit. Liga I ar fi, oricum, oprită între 1 și 9 iunie, pentru disputarea barajelor de calificare la Euro 2021. Naționala va juca atunci împotriva Islandei în semifinală și, în caz de victorie, contra Bulgariei sau a Ungariei în finală.

Fotbalul se va relua cu porțile închise doar în momentul în care vom fi siguri că siguranța și sănătatea jucătorilor și a staffului nu sunt în pericol

Răzvan Burleanu
preşedinte FRF

 

Dacă stăm o lună de zile, toate echipele vor avea nevoie și de o perioadă de pregătire. Ai nevoie de minimum trei săptămâni ca să revii la 70 la sută din pregătirea fizică, e cam imposibil

Gică Popescu
preşedinte Viitorul Constanţa
Citit 476 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2020 21:37

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro