Halep, singura jucătoare din România calificată la Tokyo

Halep, singura jucătoare din România calificată la Tokyo
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Simona Halep, locul 2 WTA, este singura jucătoare din România calificată la Jocurile Olimpice, la simplu, dacă regulile nu se schimbă şi dacă marele eveniment sportiv de la Tokyo se va desfăşura în perioada prevăzută, 24 iulie - 9 august. Turneul olimpic de tenis ar trebui să înceapă la 25 iulie.

ATP şi WTA au anunţat suspendarea turneelor de tenis până la 7 iunie şi îngheţarea clasamentelor din cauza pandemiei de coronavirus. În această situaţie, clasamentul care contează pentru calificarea la JO, cel care va fi şi în 8 iunie, este, practic, cel actual, "îngheţat" la 9 martie.

Conform regulamentului de calificare la turneul olimpic de tenis - unde tablourile sunt de câte 64 de jucători la simplu- au drept de participare primii 56 de jucători din lume care, la data stabilită, îndeplinesc criteriul de prezențe în Fed Cup/Cupa Davis, cu condiția ca o țară să nu depășească patru sportivi, atât la feminin, cât și la masculin. Câte un loc pentru fiecare continent este acordat unor ţări fără jucători calificaţi, în total şase, un alt loc este rezervat ţării gazdă, iar ultimul este un wild card pentru un fost campion olimpic sau de Grand Slam.

Ţinând cont de această regulă, la feminin, ultima jucătoare acceptată, conform regulilor din acest moment, este germanca Laura Siegemund, locul 65 WTA.

După Halep, Sorana Cîrstea este jucătoarea română cel mai bine clasată, pe locul 75, însă ea s-a retras din echipa de Fed Cup şi nu ar fi putut participa la JO.

Nici Horia Tecău, locul 20 ATP, şi Florin Mergea, locul 136 ATP, vicecampioni olimpici la dublu masculin, nu sunt siguri că vor fi la Tokyo. La dublu (tablouri de 32 de echipe - maximum două echipe de ţară - atât la masculin, cât şi la feminin), calificaţi la JO sunt ocupanţii primilor zece locuri, care îşi pot alege orice partener doresc din ţara lor, cu condiţia ca locurile însumate ale celor doi tenismeni din echipă să nu depăşească 300.

În contextul pandemiei cu coronavirus, în care o serie de turnee s-au anulat sau amânat, totul este acum relativ. Criteriile de calificare s-ar putea modifica, Comitetul Internaţional Olimpic anunţând că va revizui sistemele de calificare. Totodată, disputarea marii competiţii de la Tokyo este sub semnul întrebării.

Tot mai multe națiuni solicită amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în timp ce guvernul japonez, dar și conducerea CIO, au subliniat faptul că programul stabilit nu se schimbă.

România are în acest moment 60 de sportivi calificaţi la JO 2020 (nominal sau locuri cotă):

Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

Baschet (4): (echipa feminină 3×3);

Box (1): Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg);

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea);

Fotbal (18): echipa naţională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare);

Tenis: Simona Halep

Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).

Citit 1395 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2020 09:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.