A făcut ”Maratonul Vinului” din balcon
Foto: Ciprian Jiga

A făcut ”Maratonul Vinului” din balcon
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălățeanul Ciprian Jiga (Bike Works) a participat la o ediție inedită a cursei de ciclism ”Maratonul Vinului”, unde a ieșit pe locul secund la categoria lui de vârstă (30-39 ani), respectiv pe locul 10 la general. Farmecul special al acestei curse, o premieră pentru România, a fost că fiecare concurent a pedalat din confortul casei lui.

”Dacă în urmă cu un an ideea de a participa la o cursă de ciclism online o priveam cu reticenţă, iată că situația actuală a făcut ca această ideea să fie una bine venită”, a spus Ciprian Jiga.

Acesta a pedalat cei 18 km ai cursei în balcon și a mărturisit că s-a simțit extraordinar, nemaiavând grija terenului accidentat sau a câinilor întâlniţi de obicei pe traeul cursei clasice. ”Chiar dacă nu este motivant acest gen de pedalat, programul folosit de noi îți aduce în casă 10-12 curse pe care în mod normal le făceam outdoor, inclusiv solicitarea fizică (n.r. în funcție de gradul de înclinație al "traseului" cursei). Ne-am adaptat situației, deși nu ne este deloc ușor”, a adăugat ciclistul gălățean.

Pentru a putea participa la astfel de curse, online, este nevoie de un echipament special, un dispozitiv (n.r - trainer) conectat cu senzori, care măsoară puterea generată de fiecare ciclist, în funcție de greutatea introdusă în aplicație. ”Accesorii smart-trainer și un suport pentru roata din spate, de asta este nevoie. Suportul îl aveam la sala unde ne mai antrenam iarna”, a precizat Jiga.

În această cursă, monitorizată online, au fost aceleași categorii ca și în cursele reale: Elite - cei legimați la Federația Română de Ciclism, respectiv amatori, cu subcategorii de vârstă.

Ciprian Jiga ne-a mai spus că nu se va limita doar la această cursă, urmând ca în weekend să participe la "Road Grand Tour Seciu", tot online. ”Voi încerca să pedalez la cât mai multe curse, atâta vreme cât suntem izolați în casă”, a concluzionat ciclistul gălățean legitimat la Bike Works.

Turul Flandrei s-a făcut on-line

Una dintre importantele competiţii cicliste ale continentului, ”Turul Flandrei”, a fost anulată din cauza epidemiei de coronavirus, dar numai ca desfăşurare clasică, pe şosea. Ediția cu numărul 104 a cursei din Belgia, care face parte din ”Monumentele” sezonului de ciclism - cele mai prestigioase cinci clasice din acest sport, a fost menținută ”în viață” printr-o ”ediție de carantină”, cicliștii profesioniști intrând în competiție din confortul propriilor case, cu ajutorul realității virtuale. În cursă s-au pedalat ultimii 32 de km ai rutei, câştigător fiind belgianul Greg Van Avermaet.

Alături de Turul Flandrei, alte patru clasice care trebuiau să aibă loc luna aceasta - Paris-Roubaix, Fleche Wallone, Liege-Bastogne-Leige și Amstel Gold - au fost anulate.

Citit 3087 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2020 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.