Dispar echipe, dacă nu se joacă cel târziu în iunie - scenariu sumbru al preşedintelui FRF

Dispar echipe, dacă nu se joacă cel târziu în iunie - scenariu sumbru al preşedintelui FRF
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Răzvan Burleanu (foto), președintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a vorbit despre scenariile pe care le ia în calcul vizavi de situația fotbalului românesc, în plină pandemie de coronavirus, precizând că principalul obiectiv este salvarea cluburilor, afectate puternic din punct de vedere financiar. 27 mai, 3 iunie și 13 iunie sunt datele din cele trei planuri ale FRF pentru reluarea meciurilor, iar Burleanu avertizează că altă amânare dincolo de 13 iunie ar duce la dispariţia multor cluburi.

"Avem trei obiective în vedere. Primul este sănătatea tuturor celor implicați. Al doilea e legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor. Al treilea este dorința ca orice decizie să facă cea mai mică nedreptate pentru cele implicate. La Liga I mai sunt 8 etape din play-off și 12 din play-out. În Liga a II-a și Liga a III-a mai sunt 14 etape și mai avem "Cupa României" și barajele de promovare în Liga I. Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiției: 27 mai, 3 iunie și 13 iunie.

Toate cele 53 de de competiții din România sunt amânate până la ridicarea stării de urgență. Vorbim cu Ministerul Afacerilor Interne ca să vedem dacă se ridică anumite restricții, la începutul lunii mai. Dacă începem pe 27 mai, finalizăm competițiile interne pe 28 iunie.

Dacă începem pe 13 iunie, înseamă că vom comunica echipele care merg în cupele europene pe 15 iulie, iar barajul pentru Liga I se va juca pe 1 august. UEFA nu ne-a zis că 3 august e termenul-limită pentru terminarea campionatului. Acum avem ca termen data de 30 iunie. Nu poate fi 3 august, pentru că anumite țări trebuie să termine competițiile mai târziu", a declarat Răzvan Burleanu, la Pro X.

Riscul, "dincolo de cel mai urât coşmar"

Șeful FRF trage un semnal de alarmă serios, referindu-se la efectele crizei asupra situaţiei financiare a cluburilor din România. "Dacă e să vorbim de impactul financiar, cele mai puternice ţări preconizează pierderi între 20 și 25% dacă nu se vor relua campionatele. Asta preconizez că va fi și la Liga I, dacă nu vom începe mai devreme de iunie. Îmi e teamă că dacă nu reluăm campionatul cel târziu în luna mai, nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Impactul acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coșmar. Chiar dacă unele se vor salva, vor fi afectate în următorii ani. Ăsta e scenariul cu care lucrăm acum, dacă nu reluăm competiția cel mai târziu în luna iunie. Impactul este unul uriaș.

Suntem într-o permanentă discuție cu LPF, AFAN, cluburi și asociațiile județene. Luând în considerare toate aspectele, spun că nu vom susține înghețarea competițiilor până nu vom epuiza toate variantele. Fotbalul trebuie să-și desemneze câștigătorul pe teren. Obiectivul este salvarea cluburilor. Doar așa ne putem asigura că vom avea aceleași locuri de muncă în viitor", a concluzionat Burleanu.

Citit 1554 ori Ultima modificare Duminică, 12 Aprilie 2020 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.