Succesul antrenorului, clădit într-o carieră impresionantă de jucător
Foto: Sonia Baciu

Succesul antrenorului, clădit într-o carieră impresionantă de jucător
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Iubitorii voleiului din Galaţi cunosc o mare parte dintre succesele reuşite de Sergiu Stancu în cariera de antrenor, ultimele două fiind titlurile de campioană câştigate cu CSM Arcada Galaţi. Pentru un tehnician tânăr, în vârstă de 37 de ani, reţeta succeselor are ca ingredient de bază experienţa jucătorului Sergiu Stancu, acumulată într-o carieră de 18 ani, tot cu performanţe de excepţie.

A debutat în arena primului eşalon la Tractorul Braşov, pe când avea doar 16 ani. Alura sa atletică, de 2,03 metri, seriozitatea în pregătire şi talentul l-au convins pe antrenorul clubului braşovean, Adrian Pustiu (care, în paranteză fie spus, a evoluat, ca jucător, cu mult succes, la echipa gălăţeană CSU), să-l promoveze la prima echipă. Au urmat trei ani la Craiova, unde l-a avut ca antrenor pe tatăl său, Petrică Stancu. Valoarea sa a devenit din ce în ce mai vizibilă şi în următorii doi ani a jucat în Belgia, unde echipa sa, Roeselare, a cucerit titlul de campioană, Cupa şi Supercupa, performanţe care au propulsat-o în Champions League.

După această perioadă de afirmare europeană, s-a transferat în Franţa, la Tours, pentru alte două sezoane, echipă cu care a jucat finala Ligii Campionilor. Cum din Franţa în Italia nu-i decât un pas, iată-l pe Sergiu Stancu ajuns în prima ligă din Peninsulă, la Taranto şi Forli, câte un sezon la fiecare. În sezonul următor (pentru jumătate de campionat) a ajuns în Grecia, la Iraklis Salonic, iar cealaltă jumătate de sezon a evoluat în Spania.

Apoi cercul s-a închis, revenind la belgienii de la Roeselare. A fost o perioadă mai scurtă decât prima, după care s-a întors în campionatul României, la Tomis Constanţa, echipă cu care şi-a adjudecat nu mai puţin de trei titluri de campion, două Cupe şi a avut trei prezenţe în Liga Campionilor. Din păcate, după turul celui de-al patrulea sezon, echipa constănţeană s-a desfiinţat, iar Sergiu Stancu a ajuns din retur la Tricolorul Ploieşti, unde şi-a încheiat activitatea de jucător şi a început-o pe cea de antrenor. Din noua postură, în sezonul următor  a reuşit performanşe maxime, câştigarea campionatului şi a Cupei României. Echipa ploieşteană s-a desfiinţat apoi şi a urmat prima experienţă internaţională ca antrenor, în Grecia, la PAOK Salonic. La jumătatea sezonului, a fost convins să revină în ţară de oferta primită în preajma Crăciuniului din 2018, de la Galaţi. A preluat-o pe CSM Arcada cu un minus de nouă puncte faţă de primul loc, diferenţă pe care a reuşit să o recupereze şi în 2019 a adus la Galaţi primul trofeu de campioană din istoria voleiului masculin din oraşul nostru, performanţă reuşită şi în acest sezon.

Ca jucător, Sergiu Stancu are în palmares două titluri de campion al Belgiei, două Cupe ale Begiei şi o Supercupă, trei titluri şi două Cupe în România, plus jucarea finalei Ligii Campionilor în 2007, cu formaţia franceză Tours. Totodată, are un număr impresionat de selecţii la echipele naţionale, cu aproape 200 de meciuri jucate la juniori, tineret şi seniori.

Citit 1712 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Mai 2020 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.