”Ambasadorii” sportului gălăţean în forurile naţionale

”Ambasadorii” sportului gălăţean în forurile naţionale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu exagerăm cu nimic atunci când facem afirmaţia că avem concetăţeni, ajunşi până la vârful forurilor conducătoare naţionale ale sportului autohton, care pot primi un astfel de supranume. Ei sunt, cu adevărat, ambasadori ai sportului gălăţean şi reprezintă Galaţiul la vârful federaţiilor de specialitate, acolo unde se stabilesc proiecte şi se iau hotărâri necesare bunului mers al respectivelor discipline.

În numărul de astăzi al ziarului nostru, vom aduce în lumina tiparului mai multe nume de gălăţeni care fac parte din forurile cele mai înalte ale federaţiilor de specialitate ale sportului naţional.

Fără pretenţia de a fi epuizat nominalizările - cu scuze pentru eventualele omisiuni - începem cu Federaţia Română de Karate Tradiţional. De ce? Pentru că la vârful ei se află un gălăţean de-al nostru - Nicolae Mărăndici, preşedintele acestui for, un om dedicat trup şi suflet karatelor tradiţionale. El a pornit de la clubul pe care îl conduce de ani buni - Karate Club Galaţi (mai nou, s-a făcut transferul către CS Municipal), dar s-a interesat în aceeaşi măsură şi de bunul mers al celorlalte cluburi gălăţene. Acestea, împreună, au cucerit zeci de medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. Domnia-sa este şi vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Karate Tradiţional.

O prezenţă naţională de invidiat este şi prof. Florin Nini, în Federaţia Română de Baschet, unde în prezent are funcţia de membru în Comitetul Director.

Fotbalul gălăţean este reprezentat în FRF de Liviu Ciubotariu, preşedintele AJF. El face parte din Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA), dar este şi observator federal pentru Liga I.

Un "trio" de gălăţeni se află în FR de Şah: Adrian Smărăndoiu, membru în Comisia de Regulamente şi consilier al preşedintelui FRS, Sorin Avram Iacoban. Ceilalţi doi gălăţeni sunt: Lucian Jugaru (de la Şah Club, ca şi Smărăndoiu) - membru în Consiliul Director, şi Lucian Gâlea (Clubul Smart) - secretar în Comisia Centrală de Arbitri.

Tot un "trio" gălăţean avem şi la FR de Hochei pe Gheaţă - Radu Cosca, vicepreşedinte, Mihai Brandabur şi Cornel Chiriţă, membri în Biroul Federal.

FR Haltere este condusă de celebrul Nicu Vlad, multiplu campion olimpic, mondial şi european, iar apoi antrenor cu rezultate remarcabile. În acelaşi for avem şi un alt reprezentant cu… greutate - Costel Dimofte, Antrenor Emerit şi Maestru al Sportului. El este membru în Biroul Federal, dar deţine şi funcţia de selecţioner al lotului naţional Under 17.

FR de Kaiac-Canoe este condusă de ani buni de gălăţeanul Ioan Bârlădeanu, multipulu medaliat la marile concursuri internaţionale.

La FR Handbal îl găsim pe Valeriu Costea, antrenor secund al lotului naţional feminin Under 20, care are ca performanţă ocuparea locului al cincilea la Campionatul European din Ungaria (Gyor), în 2019.

Dorel Badiu, antrenor al sportivilor de la CS Universitatea şi Clubul Siderurgistul, este preşedintele Comisiei de Competiţii a FR de Badminton.

La FR de Modelism (aero, navo, auto şi racheto-modele) este prezent Daniel Ciosu, vicepreşedinte al federaţiei şi preşedintele Comisiei Centrale de Navomodele.

Intenţionat i-am lăsat la urma acestor aprecieri, dar ei sunt oameni cu mare greutate. Este vorba despre doi sportivi care s-au consacrat dezvoltării luptelor gălăţene, au adus multe titluri naţionale, pentru ca apoi să cucerească lauri sub tricolor în cele mai importante competiţii continentale şi mondiale. Ei sunt Petrică Cărare, descoperit de antrenorul Dumitru Tomescu - actualmente antrenorul lotului olimpic, şi Petre Onciu - antrenor federal.

De-a lungul timpului, am mai avut reprezentanţi în federaţiile de volei, de dans sportiv, de tenis, de judo sau de box, dar şi în alte foruri unde se iau hotărârile bunului mers al sportului naţional. Iar contribuţia acestor ambasadori ai sportului gălăţean şi-a pus serios amprenta pe succesele repurtate de sportivii români.

Citit 2138 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2020 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.