Franța și Brazilia, principalele favorite ale specialiștilor gălățeni

Franța și Brazilia, principalele favorite ale specialiștilor gălățeni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru iubitorii de fotbal urmează un regal fotbalistic de duminică până spre finalul lunii decembrie, cu desfășurarea partidelor de fotbal de la Cupa Mondială. Pe lângă prezentarea evenimentului, am luat legătura cu câțiva oameni de fotbal din Galați, pentru a studia împreună principalele favorite la câștigarea trofeului.

Cupa Mondială a ajuns la a XII-a ediție, iar de această dată factorul inedit este că se va desfășura competiția la finalul anului, nu la mijloc, așa cum s-a întâmplat la celelalte ediții. În Qatar sunt temperaturi de circa 30 de grade, așa că la nivel atmosferic se va simți ca în anterioarele Cupe Mondiale. Totodată, este ultima ediție a Mondialului cu 32 de echipe, după ce s-a mers cu acest format din 1998 încoace, urmând ca din 2026, la competiția ce va fi găzduită de către Mexic, SUA și Canada, să se treacă la 48 de echipe participante.

Iată cum se prezintă grupele:

Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda

Grupa B: Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor

Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia

Grupa D: Franța, Tunisia, Danemarca, Australia

Grupa E: Spania, Costa Rica, Germania, Japonia

Grupa F: Belgia, Canada, Maroc, Croația

Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun

Grupa H: Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud

Brazilia și Franța, favoritele bookmakerilor

Casele de pariuri o dau ca principală favorită pe Brazilia (cotă 5,00) pentru câștigarea Cupei Mondiale, urmată de Franța (cotă 6,00) și Anglia (6,50). Una dintre favoritele multor iubitori de fotbal, Argentina – la care Messi va juca pentru ultima oară la un turneu final – are cotă 8,00 pentru a se impune. Alte favorite ar mai fi: Spania (cotă 10), Germania (12), Olanda (14), Portugalia (15), Belgia (18), Danemarca (30), Uruguay și Croația (50 pentru ambele).

Din punct de vedere al valorii loturilor prezente la Cupa Mondială, situația se prezintă astfel: 1. Anglia (1,26 miliarde euro), 2. Brazilia (1,14 miliarde), 3. Franța (1,08 miliarde), 4. Portugalia (937 milioane), 5. Spania (902 milioane), 6. Germania (885 milioane), 7. Argentina (693 milioane), 8. Olanda (587 milioane), 9. Belgia (563 milioane), 10. Uruguay (449 milioane).

Franța și Brazilia, alese de gălățeni

În febra Cupei Mondiale au intrat și oamenii de fotbal din Galați, iar cu patru dintre aceștia ne-am consultat cu privire la traseul pe care l-ar putea avea competiția. Le-am testat cunoștințele și apartenențele pentru acest Mondial următorilor: Cristian Munteanu (manager general SC Oțelul), George Cîrjan (atacantul golgheter al Oțelului), Cătălin Savu (antrenor Sporting Liești) și Gabriel Manolache (prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport,  fost selecționer la loturile de juniori).

Munteanu și Cîrjan mizează pe Franța (după ce ar trece în finală de Brazilia) ca învingătoare, ceea ce ar fi o premieră de la introducerea formatului cu 32 de echipe participante ca deținătoarea trofeului să-și păstreze supremația. ”La ce atacanți are Franța - Mbappe și Benzema - dacă sunt în formă nimeni nu le poate sta în cale”, a concluzionat Cîrjan, susținut de ”Babicu”, mare fan Mbappe încă de la precedentul Mondial. ”Mie îmi place foarte mult de Mbappe și cred că Franța are calitate în toate compartimentele. Îmi vine greu să cred că vor fi mari surprize în privința învingătoarelor. Până în finală, cel mai greu pentru Franța ar fi dacă va da de Anglia, o altă echipă cu lot valoros”.

Savu a ales Argentina cu sufletul, pentru simpatia pe care i-o poartă lui Lionel Messi, iar Manolache a ales selecționata Braziliei ca învingătoare după o eventuală finală cu Spania.

”Sunt fan declarat al lui Messi și chiar dacă sunt multe echipe foarte puternice la acest turneu final, merg pe mâna Argentinei. Dacă nu va fi Argentina, atunci cred că Brazilia s-ar impune”, ne-a spus profesorul Savu, în timp ce colegul său din cadrul Facultății de Educație Fizică (Universitatea ”Dunărea de Jos”), prof. Manolache regretă că lipsește Italia, favorita sa de suflet, așa că mizează pe Brazilia, principala favorită. ”Ar putea fi anul lui Neymar, un fotbalist cu calități extraordinare, alături de Vinicius – care se află într-o formă ieșită din comun la Real Madrid. Dacă scapă Vinicius spre poartă ești mâncat!”.

”Nu e loc de surprize”

Conform celor pe care i-am consultat și alături de care am creionat, n-ar fi loc de mari surprize la acest turneu final, tocmai prin prisma valorii ridicate a loturilor echipelor favorite – aflate într-un număr mai mare, ca niciodată parcă. Ca element-surpriză, majoritatea au mizat pe calificarea selecționatei Qatarului dincolo de faza grupelor. ”La câți bani au investit și la câți bani au pot să cumpere întreaga țară Senegal sau Ecuador ca să câștige meciul, ca să facem o glumă. Să ținem cont că și alte țări organizatorice au reușit să treacă de grupe, chiar dacă nu primeau multe șanse la startul competiției”, ne-a spus profesorul Savu, care mai mizează pe un traseu bun, până în sferturi, pentru echipa Statelor Unite.

Prof. Manolache mizează pe Danemarca și Elveția, ca naționale ce ar putea ajunge până mai departe decât ar fi de așteptat în competiție, datorită metodologiei de care dispun cele două țări la nivel de fotbal. ”La cursurile UEFA vedem mereu că vin instructori sportivi și cei mai avansați în zona fotbalului sunt din cele două țări, Danemarca și Elveția. Nu întâmplător acestea reușesc în ultimii ani să se califice la toate turneele finale și chiar să treacă de grupe”.

Cristi Munteanu crede, ca surpriză, că selecționata Coreei de Sud ar putea să avanseze din așa denumita grupă a morții, în care asiaticii mai fac parte alături de Portugalia, Uruguay și Ghana. Cel mai sceptic cu privire la surprize s-a arătat atacantul George Cîrjan, care, în afară de o calificare a Qatarului din faza grupelor, nu vede un alt element surprinzător care ar putea să apară pe parcurs. ”Nu e loc de surprize. Sunt prea multe echipe bune și e greu de crezut că o să se poată impune o altă echipă față de principalele favorite”, a concluzionat golgheterul Oțelului.

Altfel, de precizat că, începând de luni, în primele două etape din faza grupelor, sunt programate câte patru meciuri pe zi de la Cupa Mondială: orele 12,00, 15,00, 18,00 și 21,00.

Marian Săvăstru

Citit 586 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.