Cum se poate califica România la EURO 2024

Cum se poate califica România la EURO 2024
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

”Tricolorii” au câștigat cu scorul de 2-0 meciul contra selecţionatei statului Kosovo, astfel că se simplifică destul de mult calculele pentru clasarea în primele două poziții din preliminarii

Au mai rămas doar patru etape de disputat în Grupa I de calificare la Euro 2024, iar România a rămas neînvinsă, după ce a trecut de Kosovo, scor 2-0, marți seară, la București. În acest context, ”tricolorii” rămân cotați cu șanse mari la calificarea la turneul final, după ce selecționata din Kosovo a fost exclusă definitiv din calcule. Practic, au rămas trei echipe care luptă pentru cele două locuri de calificare, Elveția, România și Israel.

Clasamentul Grupei I se prezintă astfel: 1. Elveția 14 puncte, 2. România 12 p, 3. Israel 11 p, 4. Belarus 4 p, 5. Kosovo 4 p, 6. Andorra 2 puncte.

Program favorabil pentru România

În afară de avantajul de un punct pe care îl are România față de Israel, principala sa urmăritoare în cursa pentru calificare, ”tricolorii” pregătiți de Edward Iordănescu sunt favorizați de programul ultimelor patru etape. Astfel, România are de jucat, în octombrie, două etape la îndemână, în deplasare cu Belarus (pe teren neutru) și acasă cu Andorra (fără spectatori în tribune, cel mai probabil). În cazul în care face șase puncte, coroborat cu eventualele două rezultate negative ale Israelului, selecționata României s-ar putea vedea deja calificată. Israelul are un program infernal, cu Elveția acasă, apoi în Kosovo. Chiar dacă va obține cel mult trei puncte din aceste două dispute, ”tricolorii” tot ar fi avantajați, prin prisma faptului că ar putea să joace la egal meciul din Israel (în penultima etapă, în noiembrie).

În plus, dacă ar fi să aibă nevoie de victorie în ultimul meci al grupei, România joacă atunci acasă cu Elveția - formație ce foarte probabil va fi deja calificată la Euro 2024 din Germania.

Avantajul concret al României față de Israel, în afară de acel punct în plus, ar fi că ”tricolorii” au jucat de două ori cu Kosovo, în timp ce israelienii de două ori cu Belarus - selecționată inferioară teoretic față de kosovari.

Șase echipe ca și calificate

Până acum, din cele opt grupe de calificare, sunt şase echipe ca și calificate, după cum urmează: Scoția (Grupa A), Franța (Grupa B), Anglia (Grupa C), Belgia și Austria (Grupa F) și Portugalia (Grupa J). Marile selecționate pierzătoare ce riscă să rămână pe dinafara Campionatului European de fotbal de vara viitoare ar fi Norvegia, Suedia sau Polonia - ca și eliminate din calcule, plus alte nume importante care încă au emoții pentru calificare: Olanda, Italia, Ucraina, Turcia sau Danemarca.

Citit 1191 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2023 03:48

2 comentarii

  • postat de Galatean
    Joi, 14 Septembrie 2023 09:29
    81.12.150.***
    Iar calificare la miloaga.... Daca castigam, daca pierd aia sau ceilalti.... Jalnic.
    Stai sa vedem ce facem cu Andorra... "Meci greu, dificil.....", dupa cum or sa debiteze selectionerul....
    Ptiu, sa nu cobesc...
    0
    0
  • postat de contribuabil
    Joi, 14 Septembrie 2023 07:29
    86.124.200.***
    singura si sigura varianta de calificare este victoria in Israel. restul sunt ipoteze si calcule matematice.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.