Galați, 3 din 5 în cele mai populare campionate

Galați, 3 din 5 în cele mai populare campionate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Orașul Galaţi se prezintă bine ca număr de echipe angrenate în principalele competiții urmărite din țară, dar nu și ca baze sportive adecvate competițiilor

Fotbalul deține postura de lider detașat ca audiență, iar următoarele patru sporturi de echipă ca nivel de interes al publicului pentru piața din România sunt handbal feminin, masculin, baschet masculin și volei masculin. Orașul nostru are o bună reprezentare la acest capitol, cu Oțelul în Liga I de fotbal - cu cel mai mare interes atras ca nivel de public local, CSM Arcada - campioană la volei masculin în ultimii cinci ani, respectiv, CSM Galați în campionatul de baschet masculin (competiție devenită din ce în ce mai puternică în ultimii ani, cu rezultate foarte bune în Cupele Europene).

Echipele de handbal ale orașului nostru sunt CSM Galați la fete, respectiv, CSU la băieți, ambele angrenate în eșalonul secund. Tot în Liga a II-a se află echipa CSU de volei feminin.

În prima ligă, ca sporturi de echipe, ar mai fi din Galați formaţiile de futsal (United - campioană naţională), hochei pe gheață (competiție bulversată de problemele federale) și rugby (unde există o singură ligă). La fotbal feminin, echipa din oraș a retrogradat,  iar în actualul sezon din cel de-al doilea eșalon a devenit purtătoare a numelui de Oțelul.

Bucureștiul conduce detașat

Lider detașat în România este, în mod evident, Bucureștiul. Capitala are câte trei reprezentante la fiecare dintre cele cinci campionate de primă ligă, însumând 15 echipe în total.

Următoarele orașe sunt Craiova și Cluj-Napoca, ambele cu câte cinci reprezentante, dintre care câte două sunt din fotbal. Craiova se prezintă cu câte o echipă puternică în campionatele de handbal feminin, baschet masculin și volei masculin. Clujul bifează doar cu prezența la handbal masculin și volei masculin, dar la baschet masculin deține supremația, cu rezultate excelente și în Cupele Europene.

În mare progres față de anii precedenți se află Constanța, care a depășit Galațiul la acest capitol, având patru reprezentante. La egalitate cu orașul nostru, cu câte trei participante, se află Timișoara, Baia Mare și Brașov. Câte două reprezentante provin din următoarele localități: Ploiești, Sibiu, Voluntari, Rm. Vâlcea, Buzău, Tg. Jiu, Zalău, Focșani. Cu câte o singură reprezentantă la nivel de primă ligă între cele mai urmărite cinci campionate sunt: Sf. Gheorghe, Iași, Arad, Botoșani, Brăila, Bistrița, Cisnădie, Mioveni, Turda, Suceava, Bacău, Sighișoara, Vaslui, Pitești, Oradea, Tg. Mureș, Dej.

Probleme de infrastructură

Marea problemă a Galațiului, în raport cu majoritatea celorlalte orașe importante ca reprezentare sportivă, ar fi legată de infrastructură, în sensul că sunt utilizate doar baze sportive învechite, fără a exista nici măcar planuri de construire pentru un stadion nou sau o sală de sport modernă. Dintre marile orașe, care se află cam în același stadiu al infrastructurii sportive, ar mai fi doar Iașiul. Din lista de mai sus, care totalizează 32 de localități în afară de Galați, 14 beneficiază de infrastructură modernă sau se află foarte aproape de realizarea unor astfel de obiective.

Citit 1160 ori Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2023 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.