Campionatul Balcanic de badminton - la Galați

Campionatul Balcanic de badminton - la Galați
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Finalul acestei săptămâni programează un eveniment deosebit în lumea sportului, o nouă ediție a Campionatului Balcanic de badminton pentru sportivi Under 17.

Competiția va avea loc la Galați, în Sala "Siderurgistul", în fiecare zi, de vineri până duminică, de la ora 9.00. Și-au anunțat participarea sportivi (băieți și fete) din mai multe țări, precum Turcia, Moldova, Bulgaria și România.

Scurt istoric al competiţiei

Prima ediție a Balcaniadei desfăşurată la Galați a avut loc în anul 1992. De atunci, oraşul nostru a mai găzduit competiţia în 2001 şi în 2011, iar acum este pentru a patra oară când sportivi din această zonă a Europei se vor întrece la Galaţi.

Printre performerii Balcaniadei din anii trecuţi s-au aflat și sportivi gălățeni. În 2009, Miruna Nițu şi o sportivă din Bacău s-au impus în proba de dublu fete. În 2013, aceeași performanță a fost realizată de Ionuț Grădinaru, alături de un coleg din Timișoara, la dublu masculin. În fine, în 2019, Irina Daria Gherasim (CSU Galați) a câştigat locul 1 la dublu fete, alături de o sportivă din București.

Gălățeni la Balcaniada din acest weekend

Actuala ediție se va desfășura sub egida Agenției Naționale pentru Sport, Federaţiei Române de Badminton și Clubului Siderurgistul. Vor avea loc meciuri la toate cele cinci probe: simplu fete și băieți, dublu fete și băieți și dublu mixt, individual și pe echipe.

Lotul național al României, pregătit de antrenorii Adrian Basarabeanu și Dorel Badiu, cuprinde sportivi de la cluburi din București, Bacău, Iași, Galați și Berceni (jud. Prahova). Galațiul va fi reprezentat de sportivi ai cluburilor Siderurgistul și CSU: Matei Slavu, Amalia Pintilie, Mădălina Panaite, Sara Bordeianu și Irina Gherasim.

Tradiţia badmintonului la Galați

În ceea ce privește parcursul badmintonului în orașul nostru, începutul a fost făcut de singurul ”luptător”, Dorel Badiu, cu aproape patru decenii în urmă, în 1984. Debutul a fost făcut la Universitate, a continuat la Casa Pionerilor (Palatul Copiilor, după 1989), apoi la cluburile Voința, Rapid CFR, Oțelul și la cluburile la care se practică și în prezent, Siderurgistul și CSU Galați. O dată cu copiii au crescut și antrenorii, iar în orașul nostru există în clipa de față un nucleu de tehnicieni extrem de pricepuți în pregătirea pentru practicarea badmintonului.

”Naționalele”, criterii de selecție

Cu câteva zile în urmă, au avut loc, tot la Galați, finalele Campionatului Național pentru copii și juniori Under 9 și Under 17. Meciurile au constituit și criteriu de selecție pentru lotul național U17. La aceste finale au luat parte sportivi de la Clubul Siderurgistul (U 9 - pregătiți de antrenorii Adrian Panfil și Iulian Călin), iar doi dintre aceștia s-au clasat pe locul al treilea, Andrei Hanganu și Andra Tudose, în timp ce Eduard Nistor a terminat pe 5.

La categoria U17 (antrenor Dorel Badiu), Irina Gherasim s-a clasat pe locul al treilea în proba de simplu şi a devenit vicecampioană al dublu, împreună cu Cristina Sârbu (Timișoara). S-au remarcat și alți sportivi de la "Siderurgistul", care își găsesc locul în lotul național, jucători care, de mâine, vor evolua la actuala Balcaniadă.

Citit 653 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2023 07:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.