Retrospectiva anului 2023 în sportul gălățean. Performanțe de top în sporturile de echipă

Retrospectiva anului 2023 în sportul gălățean. Performanțe de top în sporturile de echipă
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Orașul nostru a excelat și în anul care a trecut prin câteva dintre echipele sale reprezentante: CSM Arcada, United și Oțelul

Mai multe titluri de campioni naţionali, participări în Champions League și revenirea Oțelului în primul eșalon au fost ingredientele unui an extrem de productiv pentru sportul gălățean. Bineînțeles, au fost și câteva dezamăgiri la alte discipline sportive, determinate în special de un buget redus față de adversare.

CSM Arcada, performera anului

Dacă ar fi de ales o echipă care să se fi evidențiat cu adevărat în anul ce-a trecut, aceea ar fi CSM Arcada - campioană pentru a cincea oară la rând în voleiul masculin românesc. Asta în condițiile în care titlul din 2023 a fost cucerit în condiții de mare adversitate, cu Steaua și Dinamo - adversari cu investiții majore. Alături de al cincilea titlu, și-a făcut loc în vitrina cu trofee și o nouă Supercupă, după victoria cu SCMU Craiova, echipă în fața căreia Arcada pierduse finala "Cupei Românei". Dar cea mai de impact performanță avea să fie calificarea în grupele Champions League, pentru prima oară în istoria clubului. Orașul nostru a fost gazda turneului principal de calificare, dar și a două partide din faza grupelor.

An magic pentru Oțelul

Ca nivel de interes al publicului, Oțelul s-a distanțat detașat față de toate celelalte discipline sportive. Gruparea roș-alb-albastră a reușit în prima parte a anului 2023 să obțină promovarea directă în Liga I, iar în cea de-a doua a avut evoluții extrem de apreciate. Trupa lui Dorinel Munteanu a obținut 26 de puncte în campionat, cu mult peste așteptări, iar în ”Cupa României” s-a calificat în ”sferturile” competiției (după ce s-a clasat mai bine decât FCSB și Dinamo în faza grupelor).

United, constanță în performanțe

Chiar dacă n-a fost un an la fel de bun ca 2022, când United cucerise toate trofeele interne și s-a calificat în grupele de elită ale Champions League, se poate spune că a fost un an pe plus și 2023 pentru trupa lui Florin Ignat. A fost cucerit un nou titlu de campioană a României, plus Supercupa, într-un meci cu CSM Deva (fosta Autobergamo) - marea rivală a ultimilor ani. În grupele principale de Champions League, gălăţenii n-au reușit să se claseze între primele trei pentru a merge mai departe, dar au compensat cu parcurs fără eșec în actuala ediție de campionat - în care și-au conturat din nou statutul de favoriți la câștigarea titlului naţional.

Celelalte sporturi, mai mult cu juniorii

De remarcat ar mai fi și titlul de campioni ai României la minifotbal pentru echipa Ajax Dulcisimo.

În rest, celelalte sporturi n-au dus-o prea bine la nivel de seniori în Galați. Hocheiul n-a mai reușit să se lupte la medalii la seniori, cum obișnuise în trecut.

Echipa de baschet masculin a ratat la limită calificarea în Top 10 în sezonul anterior, iar în cel în curs se chinuie să facă față într-un campionat extrem de ridicat valoric și financiar. Dar cele două ramuri sportive par a se fi conturat din ce în ce mai bine, în acest sens fiind un plus pentru anul ce a trecut.

Tot pe junioare pare să se pună accentul la Galați când vine vorba de handbal feminin, întrucât CSM a retrogradat fără a emite pretenții la mai mult de atât. Tot în liga secundă evoluează şi formaţiile de volei feminin şi handbal masculin ale CS Universitatea, fără obiectiv de performanţă. Echipa de rugby și-a continuat existența într-un campionat din ce în ce mai sărac în participante, iar cea de fotbal feminin a retrogradat în liga secundă, de unde a pornit cu o nouă denumire - SC Oțelul.

Citit 1527 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2024 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.