Şefa DJTS Galaţi, deportată!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Şefa DJTS Galaţi, deportată!
Anamaria Vasiliu se putea aştepta să fie demisă, dar niciodată nu visa detaşarea cu locul de muncă unde a înţărcat mutul iapa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Scandalul de la conducerea sportului gălăţean este departe de a se fi încheiat, chiar dacă acesta pare un clişeu menit să ţină mereu trează atenţia opiniei publice * Directoarea executivă a Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret a primit Ordin de detaşare, dar nu la Brăila, Tulcea sau Buzău, ci tocmai unde se agaţă harta-n cui * „Este bătaie de joc!”, se plânge deja şefa instituţiei pe care o conduce de un an de zile

Viermuiala unei instituţii blestemate

Sportul de la Mila 80 a Dunării a dat în ultimii ani campioane autoritare la volei feminin şi la fotbal, dar se mândreşte şi cu cel mai în vogă pugilist român, Lucian Bute, jupân mondial la categoria supermijlocie. Reversul medaliei îl reprezintă însă jocurile politice care lasă mereu în bătaia vântului conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. După mandatul Fiţei Lovin – părea interminabil – a urmat o luptă crâncenă pentru un post care nici baze nu are cine-ştie-ce în administrare şi nici influenţă la autorităţile locale. Altfel, n-ar fi stat Sala Polivalentă mai bine de un deceniu în decor (n.r. – zilele următoare veţi citi în „Viaţa Liberă” despre evoluţia lucrărilor la acest obiectiv). Au fost numiţi la şefie Marius Humelnicu, Magdalena Irincu, Anamaria Vasiliu şi, se pare, din nou Irincu. O viermuială continuă, ceva greu de închipuit.

Pleacă Vasiliu, vine la loc Irincu?

Vasiliu şi Irincu n-au făcut deloc casă bună, deşi ambele au fost susţinute politic de PDL Galaţi, însă prima dintre ele, nouă în domeniul sportului, pare să fi colaborat neoficial cu Lovin, chestiune pe care cea de-a doua, în conflict deschis cu fosta medaliată cu bronz la Los Angeles (1984), n-a acceptat-o. Cele două, prinse în aceeaşi organigramă a DJTS Galaţi, s-au suspectat mereu de matrapazlâcuri, iar această luptă surdă a fost suspendată în forţă de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret: Anamaria, şefa executivă, a primit Ordin de detaşare la instituţia similară din Satu Mare, adică tocmai la dracu-n praznic! Luni, 14 noiembrie, tânăra de 29 de ani trebuie să-şi înceapă munca la o aruncătură de băţ de Halmeu, acolo unde se agaţă harta-n cui. La Galaţi urmează să fie promovată adjuncta Magda Irincu.     

„Nu mi s-a explicat decizia”

De ce a fost luată această măsură batjocoritoare? Vasiliu susţine că zilele trecute a fost convocată de urgenţă la Bucureşti, alături de Irincu, unde s-a discutat despre lucrările la bazinul olimpic care trebuie achitate. „Am fost la ANST şi am cerut bani pentru bazin, investiţia totală fiind de 1,3 milioane de lei, dar ni s-a spus că există neclarităţi care vizează procedura de plată, că s-au făcut greşeli la Galaţi cu licitaţia. Apoi, în aceeaşi după-amiază, am primit înştiinţare că de pe 14 noiembrie sunt detaşată la Satu Mare. Până să plec de la sediul Autorităţii, ieşise şi Ordinul, dar fără nicio notă de fundamentare. Am cerut şi telefonic justificarea acestei măsuri şi mi s-a spus că e vorba de documente interne, de ca şi cum eu nu făceam parte din sistem”, se plânge deja şefa DJTS Galaţi, vădit consternată. 

Trebuie să plece de mâine spre destinaţie

„Când am dat examenul de ocupare a postului, am vrut să conduc Direcţia de la Galaţi, nu pe aceea de la Satu Mare. Aşa poate aplicam pentru instituţia de la Bucureşti, este bătaie de joc. Eu n-am fost întrebată dacă mă pot rupe de familie, e un abuz! Nu mi-a zis nimeni unde voi sta acolo, cine va plăti cazarea, masa, nici nu ştiu unde-i Satu Mare pe hartă!”, adaugă funcţionarul public care – nu trebuie să ne temem de cuvinte! – a fost umilit. Vasiliu anunţă că va contesta această decizie, atât la ANST, cât şi în instanţă, dar până atunci trebuie să consulte mersul trenurilor ca să nu întârzie, luni dimineaţă, în prima sa zi de muncă la graniţa cu Ungaria şi Ucraina. „Sunt şi răcită, am unele probleme de sănătate, duminică ar trebui să plec. Cu ce?”, se întreabă dezorientată, însă distanţa foarte mare o obligă să plece de sâmbătă!

Umilită pentru că a făcut prea multe reclamaţii

Dacă nu ia avionul de la Tulcea sau Bucureşti, Anamaria are varianta trenului cu care va face mai bine de 24 de ore până la destinaţie. Iar la Satu o aşteaptă o situaţie la fel de critică: Direcţia de acolo a rămas fără căpetenie, după ce Florin Gal a fost dat în vileag că transformase Hotelul Sport în propria-i moşie. Omul concesionase pe zece ani stabilimentul unei firme care avea sediul social chiar la el acasă. Altfel DJTS Satu Mare administrează numai tabere şcolare, bazele sportive fiind la fel de sublime, dar inexistente, ca la Galaţi. „Este posibil să fi fost detaşată pentru că am făcut prea multe reclamaţii la minister, mai ales că nu mi s-a răspuns la niciuna dintre ele”, admite persoana care n-a avut deloc o relaţie normală cu ziarul nostru, dar care, trebuie să recunoaştem, se numeşte victimă în acest caz.

Luată la mişto de Doina Melinte

Am contactat-o pe Doina Melinte, şefa ANST, care afirmase pentru „Gazeta Sporturilor”, că a deportat-o pe gălăţeancă la aproape 800 de kilometri „pentru a le împărtăşi şi celor de acolo din experienţa ei”, o evidentă luare la mişto deoarece un an de zile nu este considerat nicăieri experienţă. „Nu pot vorbi, sunt în Parlament!”, mi-a retezat-o scurt fosta campioană de atletism, în timp ce adjuncta Irincu, despre care se aude că va deveni director executiv, a evitat să facă vreun comentariu: „N-am primit nicio înştiinţare oficială de la Autoritatea Naţională, deci ar fi anormal să spun ceva. Mă aflu în birou, acela de director adjunct.” Ce-ar mai putea urma după o asemenea exilare demnă de alte vremuri?

Citit 5644 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2011 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.