Astenie de campioană - Oţelul întâmpină probleme “consacrate”
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

Astenie de campioană - Oţelul întâmpină probleme “consacrate”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rezultatele neconvingătoare ale Oţelului din acest sezon, abordat din postura de echipă campioană, nu sunt singulare la nivelul primei ligi * În ultimii 14 ani, cu o singură excepţie, deţinătoarea trofeului a clacat sezonul următor

 

Analiza parcursului avut de campioanele en-titre în ultimii ani duce la concluzia că fotbalul românesc suferă de o boală veche, deocamdată fără leac. În ultimii 14 ani, un singur club a reuşit să câştige titlul de două ori consecutiv (Steaua 04/05 şi 05/06), iar în cele mai multe cazuri formaţia cu trofeul în vitrină a clacat în sezonul ce a urmat triumfului.

Prin situaţia de acum a celor de la Oţelul, explicată de conducătorii clubului gălăţean prin „saturaţie, neputinţa jucătorilor de a-şi regăsi motivaţia după ce au atins vârful din punct de vedere al performanţei”, au trecut mai toate echipele campioane din perioada menţionată.

Spre exemplu, după titlul din ’98, cei de la Steaua au terminat lamentabil următorul sezon, la o distanţă de 23 de puncte de primul loc, lucru repetat şi în 2002, când au încheiat pe locul patru. La fel a păţit şi Rapid, după titlurile câştigate în 1999 şi 2003 eşuând în tentativa de a face dubla, încheind la 12 puncte, respectiv 15 de primul loc.

În cazul celor de la Dinamo, regresul e mult mai elocvent. După titlul câştigat în 2002, în sezonul ce a urmat a avut o serie de şapte înfrângeri consecutive şi clasare pe locul şase, lucru care s-a repetat şi după campionatul luat în 2007.

Nici CFR Cluj n-a scăpat de euforia de după succes, în ambele situaţii când a fost campioană. După primul trofeu, gruparea din „Gruia” a terminat apoi pe locul patru, iar după cel de-al doilea a avut un parcurs groaznic, terminând sezonul trecut doar pe locul 10, cu 25 de puncte mai puţin decât a avut câştigătoarea Ligii I, Oţelul.

O excepţie poate fi considerată şi defuncta Unirea Urziceni, care a terminat pe locul secund sezonul jucat din postura de campioană en-titre.

Două înfrângeri la rând, o raritate în „era Munteanu”

Cu înfrângerea de la Ploieşti, 1-3 cu Astra, Oţelul a bifat al doilea insucces consecutiv, situaţie întâlnită doar de alte două ori în campionat de când echipa este antrenată de Dorinel Munteanu. Trupa gălăţeană nu mai păţise aşa ceva de şapte luni, de la partidele din tur cu Dinamo (1-2, în deplasare, etapa a 5-a) şi CFR Cluj (0-4, acasă, etapa a 6-a). Cealaltă situaţie similară a fost consemnată la începuturile mandatului lui Dorinel Munteanu la Galaţi, acum trei ani (eşecuri cu CFR, Steaua şi Urziceni, între etape 3 şi 5).

Probleme de lot şi cu Tg. Mureş

Pentru etapa următoare, în care Oţelul primeşte vizita celor de la FCM Tg. Mureş, antrenorul Dorinel Munteanu nu va putea conta pe mijlocaşul central Ioan Filip şi pe fundaşul central Milan Perendija. Ambii sunt suspendaţi pentru cumulul de cartonaşe galbene, cu menţiunea că sârbul va absenta câte o etapă la fiecare „avertisment” încasat până la finalul campionatului. În plus, Gabriel Paraschiv, Punosevac, Stromajer, Sălăgeanu, Sârghi şi Pena vor fi suspendaţi la următorul cartonaş galben. În schimb, va reveni Liviu Antal, după etapa de suspendare ispăşită la Ploieşti.

 

Citit 2303 ori Ultima modificare Luni, 23 Aprilie 2012 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.