7 septembrie 1988, Oţelul - Juventus Torino 1-0: Se reîntâlnesc titanii ce au răpus "Bătrâna Doamnă"
Foto: Foto: Ilie Stan

7 septembrie 1988, Oţelul - Juventus Torino 1-0: Se reîntâlnesc titanii ce au răpus "Bătrâna Doamnă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Astăzi se împlinesc 24 de ani de la triumful Oţelului împotriva celor de la Juventus Torino, unicul succes românesc din istorie în faţa gigantului bianco-nero din fotbalul mondial
    Suporterii gălăţeni nu au cum să uite vreodată ziua de 7 septembrie 1988, în care Oţelul reuşea să răpună un colos al lumii fotbalistice, Juventus Torino, chiar la Galaţi, pe stadionul „Dunărea”, în faţa a peste 25.000 de spectatori. Formaţia torineză era antrenată atunci de Dino Zoff şi care avea în componenţă fotbalişti de legendă precum Rui Barrios, Laudrup sau campionii mondiali Altobelli şi Tacconi, cu care a reuşit să câştige Cupa UEFA un an mai târziu. Unicul gol al partidei a fost marcat de Ion Profir, în minutul 59, dintr-un penalti scos de Drăgoi. A tras tare, fără nicio emoţie, în faţa lui Tacconi, titular de drept în naţionala Italiei la acea vreme. După 24 de ani de la gloria dobândită în faţa italienilor, Oţelul încă a rămas singura echipă din România care a reuşit să învingă Juventusul.

Au rămas în lumea fotbalului

Mare parte dintre cei care au trudit pe teren pentru victoria memorabilă a Oţelului şi-au continut viaţa în interiorul fenomenului fotbalistic şi după ce şi-au pus ghetele la expoziţie. Relu Călugăru este antrenorul de portari la prima echipă a roş-alb-albaştrilor, Gelu Popescu este administratorul stadionului „Oţelul”, iar Viorel Anghelinei poartă funcţia de director Resurse Umane la clubul care l-a consacrat. Tot în Galaţi au rămas şi Adrian Oprea, profesor şi antrenor la Liceul cu Program Sportiv, Eugen Ralea - administratorul Bazei Sportive „Siderurgistul” şi Marius Stan - fost director general la Oţelul, actualul primar al oraşului. Aproape de Galaţi şi de fenomenul fotbalistic au rămas şi Puiu Antohi, acum antrenor la Steaua Brăilei, un club privat de junori şi Ion Drăgoi, organizator de competiţii la CF Brăila, formaţie aflată în liga secundă. Cel mai departe de locul în care a contribuit la marea victorie este Octavian Popescu, care antrenează o grupă de copii şi juniori în Timişoara. Antrenorul de atunci, Cornel Dinu, ocupă o funcţie administrativă la Dinamo şi este invitat permanent la o emisiune sportivă. Marcatorul unicului gol al partidei, Ion Profir, s-a stabilit în Rm. Sărat şi este antrenor în liga a patra, la Recolta Boldu, infim în comparaţie cu portarul pe care a reuşit să-l învingă pe 7 septembrie 1988, Tacconi, care este analist sportiv la Al Jazeera TV, alături de Cessare Maldini.

Din echipa de atunci, nu mai sunt printre noi regretaţii Surian Borali şi Nicolae Burcea.

Reîntâlnirea titanilor

Clubul FC Oţelul va organiza astăzi o întâlnire a jucătorilor de atunci, prima iniţiativă de acest gen pentru aniversarea momentului istoric din '88. „Ne-am mai întâlnit aproape toţi când a luat Oţelul campionatul, dar până acum nu ne-am mai găsit niciodată special pentru aniversarea acelei victorii de pomină”, a spus Gelu Popescu.

Citit 9090 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.