Nereguli şi cârpeli la Sala Sporturilor (I): Renovare fără modernizare

Nereguli şi cârpeli la Sala Sporturilor (I): Renovare fără modernizare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La finalizarea lucrărilor, moment estimat a se produce în această toamnă, Polivalenta va arăta la fel ca-n secolul trecut * Cu excepţia suprafeţei de joc şi a scaunelor din tribune, sala va avea acelaşi tip de dotări arhaice ca înainte de închiderea de acum 12 ani


Dacă acum un an chiar arăta a şantier unde se munceşte de zor, acum imaginea este dezolantă. La renovarea Sălii Sporturilor mai participă doar şapte muncitori, de parcă ar fi vorba de un apartament cu două - trei camere, nu de ditamai hardughia. Fac şi ei ce pot, după cum sunt aprovizionaţi cu materiale, azi un sac de adeziv, mâine o cutie de gresie…

Termenul iniţial de finalizare a expirat de mult, de jumătate de an. În luna martie, cei de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), instituţia care finanţează proiectul „Consolidarea Sala Sporturilor”, explicau printr-un comunicat că întârzierile au fost „din cauza unor lucrări neprevăzute, precum şi a timpului friguros de iarnă nefavorabil derulării lucrărilor de execuţie”. Tot în acel comunicat se preciza că “termenul de realizare a sălii de sport a fost decalat până în primul trimestru al anului 2012”.

Însă, reluarea finanţării nu a fost reluată nici până acum, iar pe panoul pus de firma Straco, cea care are contractate lucrările ce aveau termen de execuţie 12 luni, s-a modificat data începerii acestora: acum scrie „16.08.2011”, faţă de „16.03.2011”.

Practic, acele lucrări neprevăzute invocate de CNI au generat necesitatea alocării mai multor bani decât s-a prevăzut în proiectul iniţial, fonduri care nu au fost virate, iar acest aspect a generat lentoarea în care a avansat lucrarea în ultimul an.

Faţă de luna noiembrie anul trecut, nu s-a mai făcut mare lucru. S-au mai montat doar o parte din „termopane” la partea din faţă a clădirii, s-a mai turnat câte o şapă la terenul de joc, s-a pus gresie în tribune şi în holul mare şi doar scaunele montate în partea superioară a tribunei dau iluzia că mai e puţin până va fi gata. Nici măcar lucrătorii de acolo nu cred că se poate termina în următoarele două luni, atât timp cât numai pentru iluminat este nevoie de montarea a peste 300 de lămpi în tavan.

Deblocarea finanţării, iminentă

Reprezentanţii Primăriei, proprietara clădirii, spun că au făcut noi demersuri şi că reluarea finanţării este iminentă. „S-a retrimis un dosar amplu la CNI, s-au dat toate aprobările, există toate semnăturile, mai este doar de făcut viramentul, procedură pe care o aşteptăm dintr-o zi în alta”, a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Se speră ca sala să devină funcţională până la mijlocul lunii noiembrie, astfel încât  să poată juca aici echipa de handbal feminin Danubius în  meciul de debut în cupele europene.

Proiectare fără modernizare

Cei care au venit în acest an în funcţii ale administraţiei locale s-au arătat foarte nemulţumiţi de ce au găsit la şantierul de la Sala Sporturilor. Cea mai mare dezamăgire este că s-a lucrat după un proiect care s-a bazat pe planurile şi dotările de acum zeci de ani, astfel că la final nu va o construcţie modernă, ci una care va arăta exact la fel ca-n secolul trecut.

Acest aspect va fi tratat pe larg în ediţia de mâine a "Vieţii libere".

Citit 2739 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.