Viaţa bate boala / Campioană din scaunul cu rotile

Viaţa bate boala / Campioană din scaunul cu rotile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alina Puţanu, o tânără de 24 de ani fostă vicecampioană mondială la powerlifting, are o nouă pasiune, antrenându-se intens pentru repeta performanţele şi în competiţii de dans sportiv


"În viaţă trebuie să treci peste orice greutăţi", un principiu adoptat cu succes de gălăţeanca Alina Puţanu. Ea suferă de la naştere de o boală care afectează dezvoltarea picioarelor şi nu a putut merge niciodată. Peste jumătate dintre cei care suferă de această afecţiune mor din primul an de viaţă, din cauza efectelor bolii asupra sistemului nervos. Nu şi Alina. Mai mult decât atât, gălăţeanca a adoptat un stil de viaţă cu adevărat admirabil.

Pentru că a considerat că era cel mai greu sport de care putea să se apuce, Alina Puţanu a început la 14 ani să practice powerlifting, varianta adaptată a halterelor pentru paralimpici, sub îndrumarea lui Aurel Berbec. În 2010 a devenit vicecampioană mondială, în Malaezia, din postura de junior (era cu un an mai mică decât limita de vârstă a celorlalţi participanţi), într-o competiţie la care au concurat peste 400 de sportivi din 56 de ţări. A reuşit la a treia încercare să ridice 67,5 kg, record naţional de senioare. A strâns opt titluri naţionale la Powerlifting.

„Sportul mi-a salvat viaţa”

Alina zâmbeşte aproape continuu atunci când e cazul să vorbească despre sport şi să povestească cum a reuşit să câştige zeci de medalii.

„Pentru mine sportul a reprezentat o rampă de lansare de a ieşi din lumea în care eram. Nu prea ieşeam din casă înainte să mă apuc de astfel de activităţi. Practic, mi-a salvat viaţa. M-am născut cu dizabilitatea, dar am dorit să fac sport. Powerliftingul era cea mai grea disciplină de care mă puteam apuca. A reprezentat cea mai frumoasă experienţă pentru mine, am avut şansa de a călători în alte ţări şi de a urca pe podium”, a spus Alina, care are un singur regret. „Din păcate, n-am reuşit să ajung la Jocurile Olimpice paralimpice din 2012, dar sper să fiu prezentă la Rio”.

Dans sportiv, noua pasiune

După ce s-a hotărât să facă o pauză de la powerlifting, Alina s-a orientat către dans sportiv, pe care îl practică împreună cu parteneri fără dizabilităţi. „Dansul e noua mea pasiune, e foarte plăcut să fiu pe scenă. Îmi doresc să particip şi la competiţii importante de dans”, a spus Alina, care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi e pe cale să o termine şi pe cea de Drept.

Se pregăteşte aproape zilnic şi îşi doreşte să obţină performanţe şi în acest domeniu. „Powerliftingul e un sport foarte dur, m-a învăţat să fiu puternică şi să trec peste greutăţile vieţii. Dansul e altceva, mai mult o pasiune, care mă face să mă bucur de fiecare clipă”.

De altfel, Alina are diverse premii obţinute la mai multe discipline sportive, cum ar fi tenis de masă, tenis de câmp, popice, baschet, şi atletism. Ba mai mult, are grijă ca apariţiile sale să încânte privirile celorlalţi, câştigând şi două premii de „the best look” de "Ziua internaţională de solidaritate a persoanelor cu handicap".

 

Citit 1969 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2014 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.