Sorin Balaban, omul-fotbal de la Dunărea

Sorin Balaban, omul-fotbal de la Dunărea
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Bogdan Gavrilă (AS Roma), Bourceanu (Oţelul), Adrian Ropotan (Dinamo Moscova), Bârlădeanu (Unirea Urziceni), Cristian Ene (Fiorentina), Iulian Apostol (Urziceni şi lotul naţional) – doar câţiva dintre elevii lui Sorin Balaban la Dunărea Galaţi *

Sorin Balaban nu are nevoie de prezentare – fost jucător-fanion al clubului Dunărea Galaţi, actual antrenor al juniorilor aceluiaşi club, omul-fotbal trăieşte pentru performanţă. Profesorul de sport de la „Paul Dimo” are încredere în noua generaţie, dar nu se grăbeşte să laude pe nimeni: „Sunt foarte exigent asupra aprecierilor”, îşi motivează antrenorul discreţia.

Vicecampion naţional cu „Paul Dimo”

„Anul acesta am obţinut – cu echipa liceului «Paul Dimo» - locul întâi la etapa judeţeană a campionatul sportiv interşcolar, câştigând finala cu Liceul Metalugic, cu scorul de 14-1. Apoi am participat la etapa zonală, la Tulcea, unde am obţinut numai victorii. Obţinând şi la Tulcea locul întâi, am participat la etapa naţională, la Roman, între 21 şi 24 mai. Am ajuns în finală, pe care am pierdut-o cu 4-2, în faţa Liceului de Fotbal Satu Mare, cu scorul de 4-1. Acum suntem vicecampioni naţionali”, zâmbeşte Sorin Balaban.

Cu foştii elevi – deja achiziţionaţi de cluburi europene din campionate puternice (Italia) – Sorin Balaban ţine permanent legătura: „Sunt copii buni şi, cel mai important, ştiu de unde au plecat. Într-adevăr, este în primul rând meritul lor şi al talentului lor, dar faptul că sună şi că sunt recunoscători asta înseamnă că băieţii rămân cu picioarele pe pământ”.

Modest, antrenorul nu vorbeşte despre chinul de a-i convinge pe nişte copiii să renunţe la distracţii pentru efortul de a face performanţă. Îi lasă pe elevii săi să strălucească pentru că, „pe mine nu m-a interesat niciodată să fiu eu vedetă”.

Dinastii de campionii de la Dunărea

Ochii lui Sorin Balaban se luminează când vorbeşte despre Bogdan Gavrilă, genialul coordonator de joc de numai 16 ani, pe care l-a descoperit şi l-a lansat în fotbalul de clasă.

„Puştiul-minune, cum îi zic eu, a evoluat până acum la echipa a doua a clubului A.S. Roma, pentru ca de la debutul ediţiei 2009-2010 a campionatului italian să devină component al primei echipe a clubului italian”, îmi spune Sorin Balaban.

Din fotografii, Bogdan Gavrilă ne priveşte cu ochi de junior mic. „Bourceanu, de la Oţelul, pe care l-am descoperit şi l-am antrenat, este acum disputat de Dinamo Bucureşti şi Poli Timişoara; Adrian Ropotan este la Dinamo Moscova, Bârlădeanu este la Urziceni şi va ieşi, probabil, campion, Cristian Ene este la Fiorentina şi provine tot de la Dunărea, Iulian Apostol a fost trei ani antrenat de mine la Dunărea şi la juniori şi acum este în lotul naţional coordonat de Răzvan Lucescu” 

Copiii cu posibilităţi mai mici – constant atraşi de fotbal

Despre actualii elevi are numai cuvinte de laudă, dar se fereşte să nominalizeze: „Eu sunt mai exigent. Copiii… sunt mulţi talentaţi, dar trebuie multă concentrare. Antrenamentele durează zilnic între două şi trei ore, iar tentaţiile sunt multe. Într-adevăr, spre fotbal vin mai ales copiii care provin din familii cu posibilităţi reduse, pentru că cei care au mai multă lejeritate financiară au şi mai multe tentaţii”.

Actuala ediţie de campionat îi dă speranţe anternorului: „Dacă am avea mai multe asemenea campionate, am avea un fotbal curat!”.

Îi vedem la televizor

Marii fotbalişti nu pică însă din cer: „În fotbal, în juniori începe să se investească. De aici vin valorile, ele nu se nasc direct mari. Sectorul juvenil este cel mai important, pe cei care au fost crescuţi de cluburi îi vedem acum la televizor, ca şi în cazul jucătorilor  finalei de anul acesta a Champions League”, spune şi antrenorul.

La club, copiii vin însoţiţi de părinţi de pe la şase-şapte ani: „Selecţia este permanentă. Noi îi testăm să vedem ce aptitudini au şi, mai târziu, la 15-18 ani are loc perfecţionarea. Dar sunt puţini copiii dispuşi să facă sacrificii. Unii fac, dar nu sunt mulţi cei care renunţă la calculator, discoteci…”.

La club, Sorin Balaban se pregăteşte de plecare: are de jucat un întreg turneu final, cu juniorii, la Bucureşti. Dacă vă spune programul, înţepeniţi: numai nume grele, începând cu meciul cu Dinamo! Dar să fim fără grijă, acelaşi Dinamo a fost bătută de echipa lui Sorin Balaban cu 12-0, în urmă cu câţiva ani…

Antrenorul are un vis – „trebuie să ne întoarcem cu Dunărea acolo unde ne este locul – în prima ligă”. Omul care a creat dinastii de fotbalişti gălăţeni care apoi au ajuns la echipe de primă mână din România sau de afară ştie ce spune: avem cu cine! Şi nu ar fi rău să ne dăm şi interesul, Galaţi, să avem şi  cu ce!

Citit 12057 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.