Lecţii de viaţă din lumea sportului: Tinerii Galaţiului, îndrumaţi spre Everestul personal (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Lecţii de viaţă din lumea sportului: Tinerii Galaţiului, îndrumaţi spre Everestul personal (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tinerii gălăţeni au umplut tribuna Sălii Sporturilor "Dunărea" la întâlnirea cu alpinistul Tiberiu Pintilie şi personalităţi de marcă din sportul gălăţean


În faţa unei săli aproape pline, alpinistul gălăţean Tiberiu Pintilie, liderul celei mai tinere expediţii sută la sută româneşti care a escaladat masivul Everest din munţii Himalaya, le-a vorbit tinerilor elevi din oraş despre munca titanică presupusă de atingerea unui ideal în viaţă. „În 2014, împreună cu alţi 3 tineri români, am hotărât să atingem Everestul. Acesta era visul nostru atunci. Mai urcaserăm pe munţi înalţi, însă ştiam că pentru o asemenea altitudine avea să fie nevoie de o cu totul altă pregătire. O parte din antrenamentul nostru chiar s-a desfăşurat într-o cameră hipobarică, folosită pentru pregătirea piloţilor de avioane de vânătoare. Te ajută să rezişti în condiţii de lipsă de oxigen, aşa cum e spre vârfurile din  Himalaya”, a povestit Tiberiu celor aproape 1.000 de tineri curioşi să afle detaliile vieţii de alpinist.

Spre deosebire de celelalte evenimente din cadrul campaniei „Care este Everestul tău?”, unde şi elevii îşi spuneau public idealurile, la această manifestare lucrurile s-au desfăşurat altfel. În afara lui Tiberiu Pintilie, elevilor gălăţeni li s-au mai adresat Vasile Cristea, preşedintele A.S. Sporting Club Galaţi (asociaţie sportivă pentru persoane cu handicap locomotor), Silviu Zinica, cunoscut şi sub numele de „Alergătorul în roz”, precum şi Florin Nini, managerul general al clubului de baschet Phoenix Galaţi şi selecţionerul  echipei naţionale de baschet feminin a României. 

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reţineţi după o astfel de campanie este să nu fie teamă să cereţi ajutorul. Echipa te poate duce mereu cu un pas mai sus, te poate apropia de ţelul tău. Chiar şi atleţii, cei care concurează individual pentru medalii, au o echipă întreagă în spate. Apoi, trebuie să învăţaţi cui să cereţi ajutorul. Trebuie să priviţi mereu înainte, să fiţi voi mândri de propriile realizări, indiferent ce obstacole întâlniţi. Mulţi dintre voi deja aveţi un Everest, iar ceilalţi vă aflaţi pe punctul de a-l descoperi. Nu renunţaţi la el, oricât de greu v-ar fi!”, le-a spus Florin Nini elevilor prezenţi în Sala Sporturilor „Dunărea”. 

Nici Silviu Zinica nu s-a lăsat mai prejos, oferindu-le exemplul personal într-o lecţie de viaţă despre descoperirea visului care contează şi lupta pentru a-l îndeplini. „Alergătorul în roz promovează un stil de viaţă sănătos. Am pus bazele acestui concept acum un an, când aveam cu vreo 20 de kilograme mai mult şi mi-au ieşit analizele foarte prost la un control medical. Am înţeles atunci că eram pe un drum greşit, mi-am descoperit Everestul care contează. Nu am lăsat, de atunci, nimic să mă oprească, chiar dacă la început mi-a fost mai greu, nu puteam să alerg nici 400 de metri. Vă sfătuiesc şi pe voi să vă setaţi obiective înalte şi să le îndepliniţi, indiferent de adversităţile vieţii.”, a spus Silviu Zinica. 

Cei aproximativ 1000 de gălăţeni prezenţi la acest eveniment, organizat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”, au putut urmări filmuleţe cu anevoiosul drum al lui Tiberiu Pintilie până la altitudinea de 8650 de metri, mesaje ale ambasadorilor campaniei „Care este Everestul tău?”, printre care se numără Tudor Chirilă, Octavian Bellu, David Neacşu (cel care a condus prima expediţie românească pe Everest, în 2003) sau Dumitru Prunariu (primul şi singurul cosmonaut român), dar şi un meci demonstrativ de tenis de masă între doi membri ai A.S. Sporting Club.

Evenimentul organizat de Asociaţia Danube Media Center Galaţi, în colaborare cu Adventure Diplomacy şi Fundaţia Sportul Gălăţean, s-a încheiat cu o prelungită sesiune de autografe şi întrebări adresate lui Tiberiu Pintilie, despre călătoria pe Everest.


CITEŞTE ŞI un INTERVIU cu alpinistul Tiberiu Pintilie. Alpinistul gălăţean pregăteşte o nouă expediţie spre Everest

Citit 2147 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2015 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.