ALPINISM: Tibi Pintilie, spre cel mai înalt vârf din America de Nord

ALPINISM: Tibi Pintilie, spre cel mai înalt vârf din America de Nord
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Gălățeanul va porni astăzi, alături de alţi doi alpinişti români, spre vârful muntos McKinley (Alaska), o zonă cu condiţii meteo extreme, unde termometrele au coborât iarna până la minus 83 de grade Celsius


Alpinistul gălăţean Tiberiu Pintilie porneşte într-o nouă aventură în condiții extreme pe munte. Este vorba de o expediție românească care pleacă, la inițiativa lui Tibi, spre vârful McKinley, cunoscut și sub denumirea Denali. Echipa care va efectua această ascensiune este formată din Dan Caba, Cristian Niculescu Țâgârlaș și alpinistul gălățean.

McKinley este cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, având o înălțime de 6.195 metri. Se află în statul american Alaska și este al patrulea vârf din seria Seven Summits. Altitudinea de 6.195 metri nu pare impresionantă, mai ales pentru Tibi Pintilie, care a urcat de două la peste 8.000 metri, pe vârful Cho Oyu  și apoi ajungând la numai 200 de metri de Everest. Însă, ascensiunea se anunță una foarte dificilă, în special din cauza condiţiilor meteo de acolo, extrem de greu de suportat, cea mai joasă temperatură înregistrată în zonă, pe timp de iarnă, fiind de minus 83 grade Celsius!

Tiberiu Pintilie a subliniat că dorește, prin această expediţie, să marcheze împlinirea a 135 de ani de relații diplomatice între România și SUA. De altfel, conferinţa de presă de prezentare a evenimentului a avut loc la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, când Tibi a primit steagul SUA pentru a-l duce pe vârf de la reprezentanţii ambasadei americane din România. ''Voi duce pe acest vârf steagurile României și SUA, iar la întoarcere vreau să le duc pe vârful Moldoveanu, din România. Încurajez toți tinerii să-și atingă visele și să-și propună mereu ținte cât mai înalte'', a declarat Pintilie, care a reamintit şi cu această ocazie că e importantă altitudinea, dar mai ales atitudinea pozitivă cu care atacăm proiectele.

Pintilie a primit pentru a duce pe McKinley și stindardul Universității Româno-Americane. Ovidiu Folcuț, rectorul acesteia, a precizat că Tiberiu Pintilie este absolvent al Universității și i-a urat mult succes în tentativa de a-și îndeplini visul.

Jane Thompson, soția însărcinatului cu afaceri ad-interim al SUA, Dean Thompson, a subliniat că România este un prieten şi un aliat al SUA, iar Muntele McKinley este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din lume şi a invitat cât mai mulți români să-l descopere şi să-l admire.

Camarazii lui Tiberiu Pintilie din această expediţie sunt alpinişti experimentaţi. Pentru Dan Caba va fi a zecea expediţie importantă, după ce a mai escaladat vârfurile: Acongagua, Kilimanjaro, Elbrus, Ararat şi a făcut circuitul Annapurna din Nepal. Cristian Niculescu Ţâgârlaş a urcat pe câteva dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume precum Kilimanjaro, Aconcagua, Mont Blanc şi Mount Carstensz Pyramid.

Dacă vor avea parte de vreme bună şi vor fi feriţi de incidente, cei trei români şi-au planificat să încheie expediţia pe 7 iulie.

Citit 2146 ori Ultima modificare Joi, 11 Iunie 2015 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.