Bibliotecarul-atlet/ Maratonistul din Galaţi care se antrenează printre cărţi

Bibliotecarul-atlet/ Maratonistul din Galaţi care se antrenează printre cărţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Într-o vreme în care tot mai mulţi dintre noi ne plângem că nu avem timp să facem tot ceea ce ne place, tânărul Lucian Pleşa îmbină într-un mod foarte armonios pasiunea pentru cărţi şi alergatul. Lucian lucrează la Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi şi în timpul liber este alergător de fond şi semifond.
Revenit în Galaţi, după ce în urmă cu zece zile a participat la Maratonul de la Berlin, cursă pe care a terminat-o într-un picior, din cauza unei accidentări mai vechi, Lucian ne-a povestit cum a început aventura sa.

A fost nevoie de un "accident"

În 2010, Lucian a avut un accident la genunchiul drept, care l-a ţinut imobilizat pentru trei luni. A urmat o lungă perioadă de recuperare, în care a realizat că prin sport îşi poate schimba stilul de viaţă într-unul mult mai sănătos. Marius Buricea, un alergător cunoscut în Galaţi, l-a cooptat pe Lucian în alergările sale, care au făcut parte din recuperare şi antrenamente.
În anul următor, în octombrie, Lucian participa la prima sa cursă oficială: Maratonul Internaţional Bucureşti, la proba de semimaraton. "Nu am forţat cu un maraton, pentru că ştiam că nu pot duce. Încă nu aveam experienţă, dar am terminat cu o primă medalie, dovada parcurgerii întregului traseu. A fost scânteia de care aveam nevoie, punctul de plecare a tot ceea ce a urmat”, mărturiseşte Lucian Pleşa. A continuat cu Semimaratonul de la Cluj, unde a obţinut încă o medalie, apoi totul a venit în cascadă, participând la zeci de concursuri din ţară şi din Europa.

Istoria şi geografia, în pas alergător

După ce a bifat competiţiile interne, şi-a dorit să participe la maratoanele din capitalele europene. Pasionat de istorie şi geografie, Lucian şi-a dorit să alerge la cursele din cele două capitale antice, Atena şi Roma. "Am visat să am cele două medalii în mână. Iar astăzi le am, de la Atena am chiar două, cea de-a doua pentru că am vrut să-mi iau revanşa primei curse, unde terminasem după cinci ore de alergare şi nu se cade pentru un maratonist antrenat. Astfel că am participat şi în 2014, când am terminat cursa în 4 ore şi 38 de minute. Recordul personal l-am realizat în maratonul de la Roma, terminat în 4 ore şi 27 de minute", a povestit Lucian. Alte competiţii „istorice” la care a participat sunt cele de Bucureşti (Maratonul Reîntregirii Neamului), respectiv, Mărăşeşti-Mărăşti ("Pe aici nu se trece").

New York, New York

Cum toate aceste deplasări necesită finanţare, pornind de la taxa de participare până la transport, am dorit să aflăm cum reuşeste să obţină fonduri pentru a-şi duce la capăt pasiunea. „Încă de la începuti, până la cel de la Berlin, totul a fost pus la punct. Îmi aleg dinainte cursele, ştiu unde mă duc, ştiu la ce visez şi încerc să-mi şi îndeplinesc aceste vise. Pentru fiecare cursă, m-am interesat ce costuri implică, totul a fost foarte organizat. Cursa viitoare va fi cea de la Madrid, din aprilie 2016, însă marele meu vis este să particip la Maratonul de la New York, dacă nu anul următor, poate măcar în 2017”, a spus tânărul bibliotecar.

Implicare în societatea civilă

La început, erau doar o mână de oameni, care se antrenau prin puţinele locuri de alergare din oraş. Apoi s-a ajuns la crosurile caritabile organizate în Grădina Publică, evenimente care au arătat că există doritori pentru a face mişcare în aer liber. Acest fapt a dus la organizarea în 2014 a Semimaratonului Galaţi, competiţie care a îmbinat partea sportivă cu partea de sprijin a comunităţii locale. Lucian a participat la cele două ediţii, unde s-a implicat şi în organizare, venind cu idei de la ceea ce a văzut în afara României, dar şi la multe din crosurile caritabile. "Mi-aş dori o implicare mai mare a autorităţilor pentru diversificarea traseului, pentru a avea un spirit de sărbătoare în oraş. Astfel de evenimente au nevoie de implicarea tuturor, fie că vorbim de cetăţenii obişnuiţi, care ne susţin de pe marginea traseului, fie de cei din conducerea oraşului", a spus Lucian.

 

Citit 3054 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2015 18:12

9 comentarii

 • postat de Zinica Silviu
  Vineri, 16 Octombrie 2015 08:06
  5.13.208.***
  Intenția articolului a fost aceea de a vă arăta un alt mod de viață.
  Lucruri aparent imposibile făcute de oameni absolut normali.
  Oameni care considera că diabetul zaharat și ateroscleroza nu este de ei.
  Dar despre asta vom vorbi mai târziu. Mult mai târziu...

  E pagina de sport a ziarului. Un fel de articol "Așa DA! ".
  Aș vrea să văd un exemplu din partea dumneavoastră.
  De orice fel!
  Sau măcar decență în afirmații...

  Am văzut și comentariul cu mersul pe jos.
  Pariu că persoana respectiva moare după 10 km alergați?
  :)))
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 15:42
  134.191.220.***
  4:38 inseamna aprox mers :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de lazy
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 09:46
  5.13.144.***
  @ Zilnica Silviu
  Daca am inteles intentia acestui articol? Nu prea. Articolul il prezinnta pe tanarul bibliotecar care, printre altele, e si maratonist. Foarte probabil Lucian e o persoana de tot respectul. Nu vad insa motivatia demersului jurnalistic in cazul de fata. Singurele explicatii posibile ar fi ca autoarea articolului trebuia sa umple pagina ziarului si a folosit pur si simplu o poveste la indemana sau poate vrea sa intre in gratiile lui Lucian. Obiectia mea e legata de valoarea jurnalistica a articolului. Poate e nedrept ca ma leg de articolul asta pentru ca mare parte dintre articolele din VL sunt aiurea, cu subiecte artificiale sau comandate. Cu atat mai nedrept cu cat asta se intampla si la ziare mult mai mari. Poate sunt si invidios pentru ca eu nu sunt in stare sa alerg maratonul.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Zinica Silviu
  Miercuri, 07 Octombrie 2015 07:14
  79.116.107.***
  @lazy

  Si dumneavoastra ce timpi fabulosi aveti?
  Banuiesc ca de frica dumneavoastra nu mai iese Mo Farah din casa.
  Ati inteles intentia acestui articol, care era mesajul?
  Eu cred ca nu...
  0
  1
  Raportează
 • postat de lazy
  Marți, 06 Octombrie 2015 15:45
  5.13.198.***
  rectificare: Oprah a alergat maratonul in 4 ore 29 min.
  1
  0
  Raportează
 • postat de lazy
  Marți, 06 Octombrie 2015 15:42
  5.13.198.***
  Alergarea unui maraton este o performanta in sine demna de tot respectul. Ca sa fim onesti trebuie totusi sa admitem ca timpii sunt modesti. Pana si Oprah a alergat maratonul sub 4 ore si are o varsta si ceva greutate. sunt sigur ca va progresa insa in timp.
  2
  1
  Raportează
 • postat de Catalina
  Marți, 06 Octombrie 2015 13:13
  82.208.137.***
  Felicitari, Lucian!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Shogun
  Marți, 06 Octombrie 2015 11:29
  79.116.99.***
  Bravo Prietene,esti un exemplu,pentru noi toti.Iti urez sa fii sanatos,si sa alergi unde vrei tu.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Vasile SAVIN
  Marți, 06 Octombrie 2015 11:04
  89.38.168.***
  BRAVO, LUCIAN !
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.