Povestea americancei care a declinat o ofertă din Grecia pentru a juca la Galaţi

Povestea americancei care a declinat o ofertă din Grecia pentru a juca la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* Baschetbalista Amanda Frost mărturiseşte că cele mai plăcute momente pe care i le oferă baschetul sunt cele de după meciuri, când retrăieşte emoţiile din copilărie alături de puştii gălăţeni


Echipa feminină de baschet Phoenix a încheiat seria transferurilor din vara trecută cu cel al americancei Amanda Frost, achiziţie care s-a dovedit una inspirată, sportiva formaţiei gălăţene devenind una dintre cele mai eficiente jucătoare din Liga Naţională, a cincea în topul marcatoarelor.

Toată familia face sport

Amanda face parte dintr-o familie ce adoră sportul, tatăl fiind principalul „vinovat”. S-a apucat de baschet, la modul serios, de la vârsta de 10 ani, prima oară punând mâna pe mingea de baschet pe la cinci ani. ”În familia mea toţi practică câte un sport, sora mică face volei, cei doi fraţi mai mari joacă baseball, iar tata, orice sport. Am fost crescută de tata, de asta şi atracţia mea spre partea sportivă”, mărturiseşte Amanda. De-a lungul timpului a jucat volei, softball (baseball pentru fete) şi golf, dar favoritul a fost baschetul, astfel că l-a urmat la un nivel profesionist.

România, debutul în baschetul european

Amanda a debutat la profesioniști în 2014, când a semnat cu gruparea Gigantes de Carolina din Puerto Rico (America Centrală), ca apoi să joace în campionatul egiptean la Sporting Alexandria şi Al Ahly Cairo. A ales România, mai exact Phoenix Galaţi, deşi avea o ofertă şi pentru o echipă din Grecia. ”Când am auzit că aici vor mai fi câteva jucătoare din SUA, m-am gândit că aici poate fi locul cel mai potrivit”, mărturiseşte Amanda. Evoluând în zone diferite jucătoarea de la Phoenix a putut face diferenţa între stilurile de baschet practicate în fiecare parte. ”Cel mai dificil este în SUA, pentru că acolo te formezi ca sportivul care eşti astăzi, iar nivelul este ridicat. Venind peste ocean este greu, pentru că sunt reguli diferite. De exemplu la paşi, trebuie să te adaptezi (n.r. – în SUA sunt permişi patru paşi, în Europa numai trei).  Îmi place să joc în Europa, la fel cum mi-a plăcut şi în Egipt. Voi juca oriunde voi avea ocazia şi astfel voi putea vedea şi mai bine diferenţele”, a spus baschetbalista.

Galaţiul este a doua casă

După doar câteva luni de când este prezentă în familia Phoenix, Amanda consideră Galaţiul ca fiind «acasă» , locul unde se simte bine, în faţa celui mai frumos public pe care l-a întâlnit până acum, care o recunoaşte chiar şi pe stradă. ”La Galaţi este cea mai bună galerie, iar sala de aici este favorita mea, pentru că sunt mulţi fani şi îmi place să joc în faţa lor. E drept că şi cei de la Sepsi au o galerie puternică, de altfel acolo a fost cel mai dificil să jucăm împotriva cuiva, pentru că au foarte mulţi suporteri. Totodată, a fost plăcut să joc acolo, nu m-am speriat, ci m-a făcut să lupt şi mai tare, pentru că aşa aveam ocazia să fac «linişte în public»”.

Transformarea din fan în idol

După fiecare meci jucat acasă, Amanda este asaltată de copii şi nu numai, care vor să se fotografieze cu ea sau să îi ceară un autograf, pe un colţ de hârtie, pe tricouri sau pe mingile cu care se joacă ei. ”Asta este partea mea preferată din ceea ce fac, pentru că atunci când eram copil şi eu făceam asta. Am simţit sentimentul deosebit de a avea autograful cuiva drag sau măcar o poză. Aşa că îmi imaginez ce simt copii când vin la mine, iar acum, văzându-mă pe mine dând autografe îmi zic: «Oh, aşa am fost şi eu». Îmi place, doar să le văd feţele încântate mă bucură foarte mult”, spune vădit emoţionată baschetbalista, care îl are ca idol pe Reggie Miller. ”Reggie juca foarte aproape de liceul meu şi îl vedeam de multe ori la treabă”.

Antrenoratul ca plan de rezervă

În vacanţele de vară, Amanda se reîntoarce în California, unde face parte dintr-un program de antrenare a copiilor. ”Vara antrenez copii, prin programul «You ball training», iar asta face parte din planul meu de rezervă în cazul în care aş avea vreo accidentare. Acest program reprezintă o tabără în care copii de la 5 ani până la vârsta liceului pot veni să se antreneze şi să îşi dezvolte abilităţile sportive. Pentru mine este un fel de antrenorat. Planul meu este să fac şi ceva pentru copii, să le transmit din cunoştinţele mele”, spune una dintre principalele marcatoare ale echipei Phoenix.

Amanda Frost este născută pe 21 martie 1991, în Riverside (California) şi în cele 14 meciuri jucate la Phoenix Galaţi a reuşit 213 puncte, 43 de recuperări şi 38 de pase decisive, bilanţ cu care este pe locul al cincilea în topul marcatoarelor LNBF.

Citit 2086 ori Ultima modificare Luni, 04 Ianuarie 2016 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.