Istoria fotbalului gălăţean (8)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la Gloria CFR la Siderurgistul *

Sistemul competiţional divizionar a început să funcţioneze cu  regularitate din 1932, an în care s-au pus bazele Diviziei Naţionale A. De atunci competiţia primului  eşalon a funcţionat cu regularitate - exceptând perioada de întrerupere cauzată de cel de-al Doilea Război Mondial.

Galaţiul a fost prezent în Divizia A, prima oară, prin formaţia Gloria CFR - ediţia 1939-1940. Aceasta a reuşit, la prima  participare, un merituos loc 10, din 12 participante, titlul naţional revenind echipei Venus Bucureşti.

Şi în ediţia următoare, Gloria CFR a rămas în primul eşalon (1940-1941). Competiţia s-a întrerupt până în 1946, din cauza războiului.

Până în 1963 nicio echipă din Galaţi nu a mai bifat o prezenţă în primul eşalon, când a promovat Siderurgistul.

La finele lui 1966, când Siderurgistul retrograda pentru a doua oară în decurs de trei sezoane, întreaga speranţă se îndrepta spre echipele gălăţene aflate pe val - Politehnica şi Oţelul.

Ediţia 1966-1967 a adus revanşa  echipei Dinamo Bacău în dauna Siderurgistului, prima obţinând promovarea, cu 36 puncte, secondată de Siderurgistul - 32 puncte.

Să reamintim că  în urmă cu două sezoane gălăţenii reveniseră pe prima scenă, la golaveraj (?!!?) tocmai în dauna băcăuanilor!

În vara lui 1968, din prim serie a eşalonului secund a promovat Politehnica Iaşi. În acelaşi timp, Federaţia Română de Fotbal a hotărât reorganizarea sistemului competiţional - atât la A cât şi la B - numărul echipelor fiind mărit de la 14 la 16.

În aceste condiţii, a fost organizat un turneu de baraj de promovare, pentru echipele de pe locul al doilea din seriile Diviziei B - Politehnica Galaţi şi Crişul Oradea, plus cele din Divizia A clasate pe locuri retrogradabile - Progresul Bucureşti şi Steagul Roşu Braşov.

Echipa gălăţeană a înregistrat rezultatele: 0-2 cu Steagul, 2-4 cu Progresul şi 0-2 cu Crişul. Au promovat Crişul şi Progresul, celelalte două urmând să evolueze în eşalonul secund.

Citit 1684 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.