Viitorii campioni, în PERICOL! Performanţă fără condiţii minime în atletism
Foto: Stadionul „Dunărea”, unde fac antrenamente Carmen Artene, prof. Ciocan şi Teodora Barbu (în foto-medalion, de la stânga la dreapta)

Viitorii campioni, în PERICOL! Performanţă fără condiţii minime în atletism
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Antrenorii gălăţeni fac adevărate miracole deşi lucrează pe o pistă de duritatea betonului şi fără sală în anotimpul friguros „Atletismul se practică tot timpul anului, pentru asta ai nevoie de condiţii decente de pregătire”, aceasta este părerea unei apreciate antrenoare gălăţene, prof. Maricica Bernea Ciocan, un tehnician care întreaga viaţă s-a aflat în preajma acestei complete discipline sportive. La fel ca mai toţi colegii de breaslă din oraş, munceşte pentru a face performanţă, cu succes, chiar dacă nu are condiţiile necesare.

În atletismul gălăţean se lucrează în condiţii vitrege, tot mai potrivnice cu fiecare an trecut din ultimele două decenii. S-a ajuns fără sală de antrenamente pe timpul anotimpului friguros, fără sală de forţă, şi mai ales fără pistă de pregătire, cel mai dureros aspect, deşi promisiuni au fost cu nemiluita. La Stadionul „Dunărea” stau tone de zgură roşie, tot la stadiul de mormane existent de la descărcarea din camioane de acum aproximativ un an. Asta în timp ce pista este beton, în sensul propriu al cuvântului referindu-ne la duritatea suprafeţei, care afectează serios articulaţiile sportivilor.

Totuşi, atleţii gălăţeni încă au rezultate foarte bune în competiţii, ceea ce este un adevărat miracol în condiţiile amintite.

De ceva vreme, antrenoarea Maricica Bernea Ciocan pregăteşte o grupă de atleţi, la categoria copii. În prezent, această nouă generaţie de atleţi cuprinde 12 copii, în jurul vârstei de 12 ani. La întâlnirea avută cu apreciatul tehnician, „doamna profesor” era însoţită de două dintre cele mai mici performere: Carmen Artene şi Teodora Barbu. Cele două eleve-atlete sunt în clasa a IV-a la Liceul Sportiv (învăţătoare Felicia Dumitrescu).

Carmen face atletism de patru ani şi deţine deja câteva performanţe notabile. În 2014 a cucerit medalia de aur la triatlon, anul trecut s-a clasat pe locul I, tot la triatlon şi pe locul III, în sală, la biatlon, iar în vară îşi doreşte o medalie la „Naţionalele” de triatlon.

Teodora are o activitate tot de patru ani. În acest început de sezon a cucerit o medalie de argint în sală (la 50 metri) şi s-a clasat pe locul cinci la lungime.

Pentru ele şi colegii lor, antrenoarea speră că va veni şi momentul „condiţiilor decente”.

Maricica Bernea Ciocan a fost o foarte apreciată atletă, cu rezultate la cel mai înalt nivel, iar de circa două decenii a îmbrăţişat meseria de antrenor. Prin „mâinile ei” au trecut zeci de tineri, mulţi dintre ei călcându-i pe urme, în ce priveşte performanţele sportive. Inserăm numele a câtorva campioane şi multiple medaliate: Andreea Pleşu (actualmente antrenor la Liceul Sportiv, colegă cu fosta sa profesoară), Alina Istrate, Mihaela Sârmache sau Ionela Constantin. Pentru ca Teodora şi Carmen să le poată călca pe urme în drumul spre marea performanţă, este nevoie măcar de o pistă cu adevărat utilizabilă. Celor care pot să redea atletismului gălăţean aşa ceva, mulţumiri anticipate, în numele sutelor de atleţi de la Liceul Sportiv, CS Şcolar şi Clubul Dunărea!

Citit 3755 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2016 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.