EURO 2016/ Pentru noi, FINALA se joacă duminică

EURO 2016/ Pentru noi, FINALA se joacă duminică
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România - Albania, meciul din ultima etapă a Grupei A în care ambele echipe au nevoie neapărat de victorie


Echipa naţională de fotbal a României va juca duminică, de la ora 22,00, al treilea său meci de la Campionatul European, în compania Albaniei, sub o presiune uriaşă: dacă nu câştigă, e ultimul său meci la Euro. În aceeaşi situaţie se află şi Albania, pentru care lucrurile stau şi mai complicat. Golul din minutul 90+6 primit de albanezi la înfrângerea cu Franţa, scor 0-2, i-a adus în postura de a fi obligaţi să joace ce nu au făcut până acum, ultraofensiv, pentru că în mod normal au nevoie neapărat de o victorie cu 2-0. Albania nu are vreun punct şi stă rău la golaveraj (0-3), iar cu o victorie la diferenţă minimă ar termina Grupa A pe locul trei, cu trei puncte, dar cu minus 2 golaveraj ar avea şanse reduse să se numere printre cele mai bune patru echipe (din şase grupe) care trec în optimi de pe locul al treilea.

Adi Popa, mijlocaşul dreapta al naţionalei noastre, consideră că acest aspect, nevoia de goluri a echipei Albaniei, ar putea fi marele avantaj. „Ei vor avea speranţe doar în cazul unei victorii şi acest lucru ar trebui să-i scoată la joc. Ei stăteau foarte bine în apărare şi aveau contraatacuri foarte bune. Ieşind la joc, datele problemei se schimbă radical. Este un avantaj pentru noi”, a spus Adi Popa.

Calcule pentru calificare

Din grupe se vor califica mai departe primele două clasate şi cele mai bune patru echipe de pe locul 3. Dacă două sau mai multe echipe vor termina la egalitate de puncte după ce toate meciurile din grupă s-au încheiat, se vor aplica următoarele criterii de departajare: 1. Numărul de puncte obţinute în meciurile directe ale echipelor care au terminat la egalitate de puncte; 2. Golaverajul din meciurile directe ale echipelor care au terminat la egalitate de puncte; 3. Numărul de goluri înscrise în meciurile directe; 4. Golaverajul superior luând în calcul toate meciurile grupei; 5. Numărul mai mare de goluri marcate luând în calcul toate meciurile grupei; 6. Criteriul fair-play, numărul mai mic de cartonaşe.

De la aceste criterii şi rezultatele de până acum pornesc calculele. Înfrângerea noastră la limită cu Franța (1-2), egalul cu Elveția (1-1), cumulate cu victoria la limită a elvețienilor în meciul cu Albania (1-0) din prima etapă şi apoi succesul Franţei cu Albania, sunt rezultate care ne dau mari speranțe la calificare. Franţa are 6 puncte şi e calificată, Elveţia are 4 puncte, România 1 punct şi Albania zero puncte.

În teorie, există posibilitatea de a te califica în faza următoare şi cu un punct. Pentru noi, nu mai stă în picioare această teorie. Avem un punct, iar o înfrângere cu Albania ne-ar scoate din orice calcule, pentru că am coborî pe ultimul loc.

Dacă tricolorii vor învinge Albania, cu 4 puncte sunt şanse aproape de 100 la sută de a ne califica în faza următoare. Jocul rezultatelor din grupă ne poate aduce chiar pe locul 2. Trei puncte cu Albania şi o înfrângere a Elveţiei fără ca aceasta să marcheze, ne-ar duce pe locul 2. Putem ajunge chiar în situația în care locul 2 să fie decis de numărul de cartonaşe primite de fiecare echipă, asta în cazul în care România câştigă cu 1-0, iar Elveţia pierde cu 1-2 în faţa Franței. Ambele echipe ar fi la egalitate perfectă, fiind departajate numai de clasamentul fair-play. Până acum, România are 7 galbene, iar Elveţia 4.

Dar 4 puncte ne vor fi suficiente în proporție uriașă să ne calificăm mai departe chiar şi de pe locul 3.

“O să dăm totul”

Atacantul Florin Andone promite că el şi colegii săi vor da totul pentru a obţine calificarea în optimile de finală. "Trebuie să avem mentalitate de învingători la meciul cu Albania. Suntem conştienţi că o victorie cu Albania ne califică. E pe viaţă şi pe moarte. Câştigăm, rămânem. Nu câştigăm, plecăm. Nu putem să dezamăgim o ţară întreagă, toţi ne dorim acelaşi lucru şi toţi o să dăm totul, 100 la sută. Trebuie să fim conştienţi că în faţa noastră e o echipă care are acelaşi obiectiv, să treacă de grupe, deci va fi un meci foarte greu", a spus Andone.

Bogdan Stancu, marcatorul celor două goluri ale României de până acum, consideră că este nevoie şi de un joc cu multă inteligenţă pentru a câştiga. “Cunoaştem valoarea Albaniei, ştim că sunt bine pregătiţi din punct de vedere fizic. Din acest punct de vedere, trebuie să jucăm deştept împotriva lor, pentru că altfel vom avea probleme să obţinem calificarea în optimi", a spus Stancu.

Arbitru ceh

UEFA a anunțat că la meciul România - Albania va fi arbitru central cehul Pavel Kralovec. Acesta va fi ajutat de asistenții Roman Slysko şi Tomas Mokrusch, iar adiţionali vor fi Petr Ardeleanu şi Michal Patak. În vârstă de 38 de ani, Kralovec va arbitra pentru a doua oară la acest turneu final, după ce a fost la centru în meciul Ucraina - Irlanda de Nord, 0-2. De-a lungul carierei, cehul a mai arbitrat un singur meci al României, în 2010. Atunci a fost la centru în meciul Belarus - România, 0-3, din preliminariile EURO.

Meciul România - Albania se va disputa duminică, 19 iunie, de la ora 22:00, pe Stade des Lumieres din Lyon.

Citit 2325 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.