SFIDĂTOR! Selecţionerul Anghel Iordănescu nu are ce să-şi reproşeze după ruşinea de la Euro

SFIDĂTOR! Selecţionerul Anghel Iordănescu nu are ce să-şi reproşeze după ruşinea de la Euro
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

România a fost eliminată de la Euro de o echipă care nu ne bătuse de 68 de ani

În timp ce jucătorii au avut declaraţii decente şi realiste, selecţionerul şi-a început discursul de după meci cu o propoziţie şocantă

România a fost învinsă de Albania, duminică seara, cu scorul de 1-0, şi a fost eliminată de la Euro 2016, de pe locul 4, ultimul, în Grupa A. Singurul gol al partidei a fost marcat de Sadiku, în minutul 43, după ce a profitat de o serie de gafe defensive, care au culminat cu ieşirea greşită a lui Tătăruşanu.

Imediat după meci, selecţionerul Anghel Iordănescu a avut un discurs greu de înţeles, în care a vorbit despre imensele progrese făcute de Albania în fotbalul mondial şi de faptul că România s-a autodepăşit prin calificarea în grupele Euro 2016. "Nu ne reproşăm nimic", cu aceste cuvinte şi-a început Iordănescu discursul, după o înfrângere în faţa unui adversar care nu câştigase niciodată în faţa României din 1948 încoace!

"Chiar nu ne reproşăm nimic! Regretăm rezultatul, normal... O înfrângere este o înfrângere, venită în faţa Albaniei, care are 21 de jucători care activează în străinătate. Au fost foarte multe momente în care echipa noastră a controlat jocul. Ne reproşăm că am primit din nou un gol parabil, venit într-un moment în care jocul nu era în favoarea noastră. În repriza a doua am încercat să revenim în joc şi am împins mult jocul în jumătatea adversă. Dacă e să ne reproşăm ceva, e că nu am marcat. Nu pot să fiu supărat pe jucătorii noştri. Trebuie să luăm lucrurile aşa cum sunt! Nu ne cade bine în niciun caz o înfrângere în faţa Albaniei, dar nu priviţi echipa asta ca pe vremea lui Gicu Dobrin sau a lui Florea Dumitrache. Sunt jucători care evoluează în competiţii puternice şi, realist, pentru noi a fost o performanţă că am ajuns aici", a declarat Iordănescu.

Victoria era singura variantă, iar echipa României a încercat să joace ofensiv. Cu cei doi mijlocaşi centrali fără abilităţi de construcţie, n-a reuşit mare lucru, în timp ce Sânmărtean a fost lăsat pe bancă până la începutul reprizei a doua. "Sânmărtean este la o vârstă, are 36 de ani, la care e mai greu să înceapă meciurile titular. Nu mai este la prima tinereţe",  a explicat Iordănescu.

Firesc, în mediul online, printre jurnalişti şi suporteri, spusele şi deciziile lui Iordănescu au generat reproşuri pentru selecţionerul care nu-şi reproşează nimic. De ce l-a mai luat în lot pe Sânmărtean, dacă nu-l vede în stare să joace un meci întreg? De ce la accidentarea lui Alibec n-a renunţat la introducerea lui Torje si s-a jucat aproape un sfert de oră fără atacant? De ce a improvizat cu Măţel fundaş stânga, când informaţiile jurnaliştilor români din interiorul echipei arată că Raţ era apt de joc?

"Dezastru este un cuvânt blând"

Una dintre cele mai vehemente poziţii publice după eliminarea de la Euro a avut-o Marius Şumudică, antrenorul campioanei Astra Giurgiu, care a cerut demisia conducerii federaţiei. "Dezastru este un cuvânt blând. E tragic tot ce se întâmplă în fotbalul românesc. Nu vreau să intru în detalii tehnice, pentru că nu îmi permit să-i dau sfaturi domnului Iordănescu, dar îmi e ruşine de tot ce s-a întâmplat. Toţi cei care au greşit şi şi-au bătut joc ar trebui să-şi prezinte demisiile. Toţi care au fost alături de naţională, indiferent că sunt preşedinte, vicepreşedinte. Nu cred că a mai existat în fotbalul românesc să schimbi maseuri şi medici şi să faci experienţe cu o săptămână sau două înainte de Euro. Mi-e jenă că sunt campionul acestui fotbal", a declarat Marius Şumudică, la Digi Sport.

Torje: „Este ruşinos, nu avem scuze”

Spre deosebire de selecţioner, jucătorii şi-au asumat vina pentru acest eşec. Gabriel Torje a avut puterea de a evidenţia că acesta s-a produs în condiţiile unei grupe accesibile. "Este ruşinos, nu avem scuze şi ce motive să invocăm. Va fi greu să trecem peste acest rezultat, toţi puteam face mult mai bine, să aducem un plus echipei, să ajutăm. Nu există un vinovat solitar. Am avut o grupă accesibilă şi nu am putut să trecem. E greu să ne dăm seama acum ce s-a întâmplat. Personal, puteam să ajut mai mult. Ne cerem scuze suporterilor!", a spus Torje, la Dolce Sport.

Fundaşul Dragoş Grigore a admis că nivelul valoric al echipei este scăzut şi că nu a putut mai mult. "Îmi cer scuze public. Din păcate, atât am putut şi nu ştiu dacă am fi meritat mai mult! E vina tuturor, în frunte cu noi, pentru că noi am jucat. Am vrut, nu s-a putut şi îmi pare rău. Atât am putut să facem şi nu am fi meritat să mergem mai departe", a declarat Dragoş Grigore.

Nicuşor Stanciu, unul dintre cei mai buni jucători din meciul cu Franţa, dar şi unul dintre cei mai slabi cu Albania, spune că este cel mai trist moment din cariera sa şi îşi cere scuze pentru această dezamăgire: "Trebuie să fim toţi cu capul în pământ! Ne-am dezamăgit suporterii, ţara! Nu avem nicio scuză, trebuia să ne calificăm, e cel mai trist moment din cariera mea".

Citit 2648 ori Ultima modificare Marți, 21 Iunie 2016 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.