După 30 de ani, revedere cu emoţii pentru campioanele gălăţence

După 30 de ani, revedere cu emoţii pentru campioanele gălăţence
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un "mănunchi" de fete, foste handbaliste la CS Şcolar, care cu trei decenii în urmă deveneau campioane naţionale la junioare I şi apoi reuşeau prima promovare a handbalului feminin gălăţean în eşalonul de elită, au pus la cale o reîntâlnire pe terenul de joc, momentul fiind ales pentru a-şi sărbători mentorul. Cine altul decât antrenorul acelor ani, Dinu Cojocaru, care le-a pregătit la toate categoriile de vârstă, le-a "scos" campioane naţionale la junioare III, apoi la junioare II şi, în 1986, la junioare I, iar ulterior le-a promovat în prima ligă, la Oţelul.

Întâlnirea de sâmbătă de la Sala "Dunărea" le-a prilejuit "eroilor", ca şi publicului spectator (în majoritate format din handbaliste aflate pe drumul performanţei - junioare de la cluburile United şi Handbal Art), multe momente emoţionante, precum şi vizionarea unui meci inedit. Protagoniste, junioarele I ale Handbal Art şi fostele campioane din ’86. Deşi nu a contat prea mult, scorul final le-a fost favorabil "fostelor": 23-12. Cu toate că anii au trecut şi peste talentatele handbaliste, deprinderile în mânuirea balonului nu le-au părăsit, ele demonstrând că sportul cu mingea la semicerc rămâne atractiv atunci când este practicat de... profesionişti.

La respectiva întâlnire au răspuns prezent 14 senioare, în adevăratul sens al cuvântului. Iată numele câtorva dintre acestea: Mihaela Stan Păunescu (sora lui Marius Stan), care trăieşte în Franţa, Gabriela Antoneanu Manea (antrenor la CSS Bacău), Lenuţa Borş Lupan (antrenor la CSS Iaşi), Carmen Ungureanu Stănişor (director la Primăria Constanţa), în timp ce gălăţencele sunt cunoscute cititorilor noştri: Gabriela Stoica Artene, Sanda Ostache Asandei, Alexandrina Oprea Soare sau Daniela Goldic - încă jucătoare activă, la CSU Danubius, echipă cu care a reuşit promovarea în acest an.

Dinu Cojocaru, în centrul atenţiei

"Un antrenor de asemenea calibru trebuie sărbătorit cum se cuvine", şi-au spus persoanele implicate în organizarea acestui fericit veniment. Sărbătoritul şi-a dedicat întreaga sa pricepere handbalului. A luat-o de jos, de la copii şi juniori, le-a şlefuit talentul şi le-a propulsat pe traiectoria performanţei sportive. Aşa cum s-au petrecut lucrurile cu junioarele CS Şcolar, apoi cu promovarea în primul eşalon a echipei Oţelul. Dar cel mai important succes a fost cel realizat în calitate de selecţioner al lotului naţional feminin de tineret. Acest lucru s-a petrecut cu 21 de ani în urmă. Echipa României, căreia puţină lume îi acorda şanse, a dominat Campionatul Mondial din Brazilia da capo al fine, cucerind trofeul rezervat celei mai valoroase formaţii de pe mapamond. Din lotul tricolor au făcut parte şi două handbaliste din Galaţi: Steluţa Lazăr Luca şi Luminiţa Stroie. Graţie acestui succes de mare prestigiu, Constantin Dinu Cojocaru a fost distins cu titlul de antrenor emerit.

Şi încă un moment de satisfacţie unică pentru sărbătorit. La un moment dat, trei dintre fetele crescute de el au fost, în acelaşi timp, antrenoare la echipe din primul eşalon: Alexandrina Soare - la Dunărea Brăila, Gabriela Manea - la Ştiinţa Bacău, şi Gabriela Artene - la Oţelul Galaţi.

Sunt tot atâtea pete de culoare şi împliniri ale unui om care şi-a dedicat întreaga viaţă pentru o cauză ce merită lăudată şi apreciată deopotrivă.

Citit 3052 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2016 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.