EURO 2016/ Ronaldo sau Bale? Doar unul din ei va ajunge în finală

EURO 2016/ Ronaldo sau Bale? Doar unul din ei va ajunge în finală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prima semifinală se joacă în această seară, între Ţara Galilor şi Portugalia, iar cea de a doua, Franţa - Germania, mâine seară


Penultima fază a Campionatului European de fotbal din Franţa, cea a semifinalelor, are cele două meciuri programate astăzi şi mâine.

Primul este o confruntare pe care foarte puţini europeni o vedeau posibilă în această fază a competiţiei, între Ţara Galilor şi Portugalia. Va fi un duel între doi coechipieri la Real Madrid, starurile Cristiano Ronaldo (foto stânga) şi Gareth Bale (foto dreapta), pe care galezul îl vede ca unul nesemnificativ. "Toată lumea vorbeşte despre mine şi Ronaldo, dar este un meci între Ţara Galilor şi Portugalia. Se poate ca noi doi să nu lovim mingea tot meciul, chiar nu este vorba despre noi, este despre echipă. Aşa cum am mai spus, starul este echipa. Lucrăm împreună, ca un tot unitar. În cele din urmă, aşa am reuşit să obţinem aceste rezultate şi aşa vom continua să o facem. Mereu am crezut că putem merge până la capăt. Au existat echipe ca Danemarca şi Grecia, care au făcut-o înainte, aşa că mereu am crezut că o putem face. Cred că am crescut din punct de vedere al încrederii în timpul turneului", a declarat Bale.

Ţara Galilor este cea mai surprinzătoare prezenţă în semifinale, mai ales că a avut de trecut în sferturile de finală de una dintre echipele cotate printre favoritele la trofeu, Belgia. De altfel, Bale a mai spus că un alt coechipier de la Real Madrid pe care îl poate avea ca adversar în cazul calificării în finală, germanul Toni Kroos, îl ironiza înainte de Euro 2016 spunându-i că nu va trece de faza grupelor. "Îmi amintesc că Toni mi-a spus că vom avea doar trei meciuri. Aşa că va fi frumos să-l întâlnesc în finală. Cu siguranţă că am depăşit aşteptările tuturor şi înţelegem asta. Pur şi simplu, ne bucurăm de acest moment”, a mărturisit Bale.

Ţara Galilor  a terminat pe primul loc într-o grupă dificilă, după ce a învins Slovacia (2-1) şi Rusia (3-0) şi a pierdut în faţa Angliei (1-2), în urma unui gol primit în prelungiri (min. 90+2). În optimi, a trecut de Irlanda de Nord (1-0), iar în sferturile de finală de Belgia, cu 3-1.

Portugalia, campioana egalurilor

De partea cealaltă, Portugalia are ocazia să devină prima campioană din istoria Europenelor fără vreo victorie în obişnuitele 90 de minute. A ajuns până în semifinală doar cu egaluri în timpul normal de joc al unui meci: 1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria şi 3-3 cu Ungaria în grupa F, în optimi a avut nevoie de reprizele suplimentare de prelungiri pentru a trece de Croaţia (1-0, gol marcat în min. 117), iar în sferturile de finală s-a impus în faţa Poloniei la loviturile de departajare, după 1-1 la finalul celor 90 de minute şi fără gol marcat în prelungiri.

Germania, a şasea semifinala la rând

Cea de a doua semifinală se va disputa joi seară, între două mari forţe ale fotbalului mondial, echipa ţării gazdă, Franţa, şi campioana mondială, Germania.

Fără discuţie, francezii vor avea o misiune extrem de grea, statistica evidenţiind şi mai mult valoarea nemţilor. Până în prezent, Germania a disputat şase semifinale la turnee finale, Mondiale sau Europene, contra ţărilor gazdă, şi s-a impus de cinci ori! „Mannschaftul” a stabilit şi un nou record european, după victoria contra Italiei, venită după loviturile de departajare, în sferturile de finală: a devenit prima naţională din Europa care obţine şase calificări consecutive în semifinalele unui turneu final, fie că este vorba de un Campionat Mondial sau de unul European.

Seria pozitivă a început la Cupa Mondială organizată chiar de Germania, în 2006, când naţionala lui Jurgen Klinsmann a fost eliminată în semifinale de Italia, după două goluri primite în finalul prelungirilor, în minutele 119 şi 120.

La Euro 2008, Germania lui Joachim Low a jucat finala, pierdută la limită contra Spaniei, 0-1, scor care s-a repetat şi peste doi ani, în semifinalele Mondialului din Africa de Sud.

Tot în semifinale s-au oprit germanii şi la Euro 2012, după 1-2 contra Italiei, pentru ca Mondialul din 2014, din Brazilia, să le aducă nemţilor primul trofeu major după 18 ani, după o finală câştigată, după prelungiri, contra Argentinei.

Selecţionerul Joachim Low a fost implicat în toate cele şase turnee de succes pentru Germania. În 2006 era "secund", iar apoi, după plecarea lui Jurgen Klinsmann în SUA, a devenit antrenorul principal al naţionalei germane.

Selecţionerul Franţei, Didier Deschamps, a admis că Germania este cea mai bună echipă din lume şi este conştient că nu va fi deloc simplu pentru jucători săi să se impună în faţa campionilor mondiali en titre. "Germania este, cu siguranţă, cea mai bună echipă din lume, nu există nicio îndoială în privinţa aceasta, chiar dacă au avut ceva emoţii în faţa Italiei. Este una dintre puţinele echipe care controlează situaţia. Va fi un frumos cap de afiş, însă nu va fi ca o plimbare în parc. Ne vom juca şansa până la capăt şi totul este posibil. Germanii au o astfel de calitate tehnică încât deţin în general posesia mingii. Până acum am avut doar adversari care voiau să se apere, însă nu va fi cazul cu Germania", a conchis Didier Deschamps.

Luptă pentru titlul de golgheter

Totodată, semifinalele reprezintă şi luptă pentru un alt trofeu, cel de golgheter al Euro 2016. Înaintea acestor confruntări, Franţa dă trei dintre primii patru marcatori ai turneului. Antoine Griezmann este liderul clasamentului, cu 4 reuşite, în timp ce coechipierii săi Olivier Giroud şi Dimitri Payet împart poziţia a doua cu galezul Gareth Bale, toţi cu câte 3 goluri.

Ambele semifinale vor începe la ora 22.00 şi vor fi transmise în România de două posturi de televiziune, Dolce Sport 1 şi ProTV.

Învingătoarele din cele două jocuri vor disputa finala EURO 2016, programată duminică, 10 iulie, pe Stade de France din Saint-Denis.

Citit 1151 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2016 15:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.