PNL şi USR au contestat, din nou, legile Justiţiei

PNL şi USR au contestat, din nou, legile Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parlamentarii PNL şi USR au anunţat, joi, că au contestat din nou la Curtea Constituţională a României (CCR) cele trei legi ale Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Am depus la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sesizările pe reglementările reexaminate cu privire la legile Justiţiei. Am sesizat din nou CCR, pentru că, în mod evident, ceea ce au făcut colegii din majoritatea parlamentară, respectiv cei de la PSD-ALDE-UDMR, în procedura de reexaminare, nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii", a spus deputatul PNL Gabriel Andonache, potrivit news.ro.

Acesta susţine că parlamentarii celor două formaţiuni din opoziţie au găsit 37 de motive de neconstituţionalitate, dintre care 22 la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. "Motivele de neconstituţionalitate pleacă de la chestiuni care ţin de modul în care au fost adoptate aceste reglementări. Vă reamintesc, rapoartele au venit la plen atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. În ziua în care au fost adoptate, în plenul Senatului a fost introdus în Legea 303/2004 un amendament care a fost denumit de majoritatea parlamentară de corelare tehnico-legislativă, când el, practic, a modificat definiţia erorii judiciare. Inadmisibil, din punctul nostru de vedere, ca aşa ceva să se întâmple în procedura parlamentară. (...) Ca atare, avem speranţe mari că reglementările vor fi din nou declarate neconstituţionale şi vor reveni în procedură legislativă", a continuat deputatul.

Legi contestate pentru a doua oară

Legile au fost adoptate, luni, pentru a doua oară de către Parlament, după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale. Printre cele mai importante modificări la legile Justiţiei se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din Legea 303/2004 cu Legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani".

Cele trei legi vor merge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat miercuri că, prin adoptarea legilor Justiţiei, Parlamentul a creat cel mai mare scandal public pe care l-a creat vreodată Parlamentul României şi că este păcat ca după atâtea discuţii să avem nişte legi proaste.

Citit 955 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.