Tensiuni în coaliţia de guvernare

Tensiuni în coaliţia de guvernare

ALDE nu vrea OUG pentru Codurile penale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

ALDE se opune modificării Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă ori prin asumarea răspunderii Guvernului, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu. Declaraţia preşedintelui Senatului a încins spiritele în rândul unor social-democraţi, în condiţiile în care PSD ia în calcul o astfel de procedură, mult mai facilă şi sigură din punct de vedere politic.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, după o întâlnire cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi cu premierul Viorica Dăncilă, că nu s-ar fi discutat despre posibilitatea modificării Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă şi că se va merge „exclusiv” pe calea dezbaterii parlamentare. „Nu am discutat despre niciun fel de ordonanţă de modificare a Codurilor penale. Vă rog să scoateţi din discuţie acest subiect, vă spun oficial: vom merge exclusiv pe calea parlamentară”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Digi 24.

Liderul ALDE a exclus totodată şi varianta modificării Codului penal şi Codului de procedură penală prin procedura angajării răspunderii Guvernului Dăncilă. „Nu a venit nimeni cu o asemenea propunere”, a afirmat Tăriceanu. El a mai precizat că, „fără îndoială”, va avea loc o sesiune parlamentară extraordinară, pentru a putea fi încheiate priorităţile legislative. „Am discutat despre necesitatea ca domnul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, să elaboreze un document pe care apoi Ministerul de Externe şi Ministerul pentru Afaceri Europene să-l comunice partenerilor noştri. Acest document, evident, să vizeze un rezumat, o prezentare în rezumat, a modificărilor pe care urmează să le adoptăm pe Codul de procedură penală şi Codul penal. Cred că este nevoie de o informare corectă, obiectivă, a ceea ce se urmăreşte în Parlament”, a mai spus Tăriceanu.

PSD vrea urgent, uşor şi sigur

În schimb, senatorul PSD Niculae Bădălău spune că modificarea Codurilor Penale prin OUG se poate face pentru că legislaţia românească „trebuie pusă în concordanţă” cu directive europene şi acuză, la fel ca liderul PSD Liviu Dragnea, că procesul legislativ din Parlament durează prea mult timp. „Nu există tensiuni în coaliţia de guvernare. Este părerea lui Tăriceanu, pe care o respectăm. Am considerat că OUG, aşa cum a fost dată şi de celelalte guvernări, ar fi cea mai bună. E hotărârea Cex (Comitetul Executiv Naţional al PSD n.r.). Discuţia a fost între asumare şi OUG. PSD nu bate în retragere. Am zis că o să găsim soluţia cea mai bună. Sunt convins că Tăriceanu are o motivare, nu ne ia prin surprindere. Nu am avut timp de discuţii în coaliţie. Sunt de părerea colegilor că OUG e mult mai practică şi mai legală. OUG nu se poate fără ALDE. Vom discuta şi cu dânşii şi vom găsi o soluţie”, a spus Bădălău.

Împotriva modificării Codurilor penale prin OUG sau prin asumarea răspunderii s-a pronunţat şi UDMR. Senatorul Cseke Attila a declarat, ieri, că astfel de proiecte legislative importante, precum cele prin care se amendează Codul penal și Codul de procedură penală, trebuie să treacă prin Parlament.

De la condamnarea lui Dragnea la trei ani şi şase luni cu executare, tot mai mulţi social-democraţi vor modificarea Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă ori prin asumarea răspunderii Guvernului.

Citit 601 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2018 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.