România, doar locul 33 la Olimpiada Internațională de Matematică

România, doar locul 33 la Olimpiada Internațională de Matematică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aur, argint, bronz şi două menţiuni pentru România, la Olimpiada Internaţională de Matematică, găzduită de Cluj-Napoca. Cu acest rezultat, ţara noastră s-a clasat abia pe locul 33, din păcate cel mai slab ocupat până acum în istoria acestei competiţii, relatează Digi 24.

Ioan-Andrei Nicolae a obţinut medalia de aur, Ciprian-Mircea Bonciocat a obţinut medalie de argint, Edis Memiş şi Mihnea-Gabriel Doica au obţinut medalii de bronz, iar Antonie Ciocan şi Radu-Alexandru Iacob - menţiuni. Pe primul loc s-a clasat echipa Statelor Unite ale Americii, care a câştigat cinci medalii de aur şi una de argint, pe locul al doilea a fost Rusia şi pe locul al treilea s-a clasat China.

La competiţie au participat 600 de elevi eminenţi la matematică, printre care şi fiul dictatorului sirian, Bashar al-Assad. El a avut rezultatul cel mai slab din echipa ţării sale, acumulând doar trei puncte.

Concursul nu a fost organizat la Bucureşti, pentru că s-a considerat că oraşul din Ardeal are o infrastructură mai bună decât Capitala, informează jurnaliştii din presa naţională. Pentru cele 12 zile în care la Cluj are loc Olimpiada Internaţională de Matematică s-au cheltuit aproximativ un milion de euro. Organizarea evenimentului a început în urmă cu 12 luni. "Iniţial nu a fost ales Clujul. În urmă cu cinci ani, când România a primit acordul boardului de la Londra, a fost ales Bucureştiul. În 2016, Bucureştiul a trimis ministerului o adresă prin care spunea că nu are capacitatea logistică şi organizatorică pentru aşa ceva. Moment în care s-a căutat o altă soluţie şi au fost în discuţie Alba Iulia, Clujul şi Iaşiul, parcă. S-au făcut evaluări, Alba Iulia îşi dorea foarte tare, Primăria din Alba îşi dorea foarte tare, dar boardul a zis "pas", pentru că sunt nişte condiţii care se pun: în primul rând nu aveau sală de concurs. Toţi cei 615 copii trebuie să fie într-o singură sală, apoi hotelurile, pentru că discutăm despre 1.200 - 1.300 de oameni pe care trebuie să-i cazezi în condiţii de 3-4-5 stele. Aici vorbim doar de delegaţiile oficiale, dar dacă ne gândim şi la familii şi alţi însoţitori, numărul este incomparabil mai mare. Mulţi dintre universitarii care vin în comisii vin cu familiile. Noi am luat opt hoteluri, tot ce e mare am luat", a declarat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, citat de adevarul.ro.

În cele aproape şase decenii de când se organizează această competiţie a celor mai buni elevi din lume la matematică, România a fost de mai multe ori ţară-gazdă, iar în câteva rânduri s-a situat chiar pe locul 1. Prima Olimpiadă Internaţională de Matematică a fost găzduită, de altfel, de Braşov, în 1959.

Următoarea ediţie a Olimpiadei, cu numărul 60, va avea loc în Marea Britanie. Cel mai bun participant din toate timpurile este Zhuo Qun (Alex) Song, reprezentant al Canadei, care din şase participări la Olimpiadă a obţinut cinci medalii de aur şi una de bronz şi a atins o dată punctajul maxim.

Citit 1883 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2018 15:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.