UPDATE | Patru candidați pentru șefia DNA. Cui îi va reveni scaunul Laurei Codruța Kovesi
Foto: Internet

UPDATE | Patru candidați pentru șefia DNA. Cui îi va reveni scaunul Laurei Codruța Kovesi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE, ora 19,30 | Ultimul nume înscris în cursa pentru șefia DNA este al Elenei Grecu, fost procuror-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent șef de serviciu în DNA, anunță Digi 24. Ministerul Justiției confirmă, printr-un anunț postat pe site, că s-au înscris patru candidați. Aceștia sunt: Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr și Elena Grecu.


Luni, 23 iulie 2018, a fost ultima zi în care procurorii și-au putut depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Trei procurori cu greutate s-au înscris în "bătălia" pentru fotoliul de procuror șef al DNA, până la închiderea ediției.

Primul procuror care și-a depus candidatura la conducerea Direcției Naționale Anticorupție este Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA. Potrivit Digi 24, procurorul anticorupţie Florentina Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile. Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei. În 2014, Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA. De-a lungul timpului, ea a realizat mai multe dosare importante: judecătorul Stan Mustață, afaceristul Dinel Staicu - "Șpagă pentru achitare", fostul boxer Rudel Obreja - "Spagă la Curtea Supremă", afaceristul Catalin Chelu - "Mită la MAI", judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu - "Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București" sau Veronica Cârstoiu - "Regina șpăgii din justiție", informează Ziare.com.

Cel de-al doilea candidat pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție este procurorul șef adjunct al DNA, Marius Iacob. Acesta s-a făcut cunoscut după ce a lucrat la celebrul caz Elodia, care s-a finalizat cu condamnarea lui Cristian Cioacă la ani grei de închisoare. Marius Iacob este și procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu. Marius Iacob a lucrat cu Laura Codruța Kovesi şi la Parchetul General, ca prim-adjunct al acesteia și ca procuror șef secție (delegat) - Secția de urmărire penală și criminalistică.

Cel de-al treilea candidat pentru șefia DNA este Cristian Lazăr, adjunctul secției de urmărire penală la Parchetul General. Cristian Lazăr este magistratul care, pe 26 iunie 2013, a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în dosarul de plagiat al premierului Victor Ponta. Cristian Lazăr este procurorul care a anchetat dosarul "Caselor lui Klaus Iohannis", dar și dosarul "Închisorilor CIA pe teritoriul României", informează Realitatea.net. Rezultatele selecției vor fi anunțate pe 30 iulie.

Citit 1217 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2018 22:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.