Pesta porcină se extinde în România

Pesta porcină se extinde în România
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călărași, aflată la limita teritorială cu județul Ialomița, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), citată de ziare.com.

"În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) - Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gospodării și ecarisarea carcaselor", precizează autoritatea sanitară veterinară. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate.

Proprietarii animalelor vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.

Potrivit ziare.com, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677, în 132 de localități, din aceleași opt județe din zonele de nord-vest și sud-est ale Românei, a declarat, la începutul acestei săptămâni, pentru Agerpres, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu. Județele afectate sunt Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanța, Ialomița și Galați. Potrivit șefului ANSVSA, crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit, până în prezent, despăgubiri de peste 218.000 de lei, însă valoarea deconturilor solicitate depășește 3,5 milioane de lei.

Citit 4597 ori Ultima modificare Vineri, 17 August 2018 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.