Premierul Dăncilă ia apărarea Jandarmeriei

Premierul Dăncilă ia apărarea Jandarmeriei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La aproape două săptămâni de la reprimarea violentă a protestului din Piața Victoriei, premierul Viorica Dăncilă a luat apărarea Jandarmeriei, despre care a spus că a devenit "o țintă" și le-a cerut miniștrilor să evite "această spirală a conflictului" în care ar încerca să-i atragă opoziția, relatează Hotnews.

La începutul ședinței de Guvern, prim-ministrul a comentat că aceasta se desfășoară într-un "context marcat de tensiune și ură în societatea românească", apreciind că a observat "un asalt împotriva unor instituții ale statului", prima vizată fiind Jandarmeria. "Unii încearcă, din motive strict politice, să alimenteze această spirală a conflictului care să scindeze și mai mult societatea. Există tendințe ca această scindare să fie una iremediabilă, iar evenimentele violente din 10 august au demonstrat acest lucru. Pornind de la asta, am văzut un asalt împotriva unor instituții ale statului. Prima țintă este Jandarmeria, dar sunt și alte instituții luate în acest colimator. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de vină, dar consider că o persoană sau o instituție poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente. Răspunsul nostru, al Guvernului, la toate aceste procese care au loc în spațiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat și de responsabil. Spre deosebire de liderii politici ai opoziției, noi nu avem dreptul să cedăm și să intensificăm această scindare și această dezbinare la nivelul societății. Noi avem responsabilitatea de a asigura o bună guvernare. Apelul meu la toți miniștrii este să evite această spirală a conflictului în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost în stare să câștige puterea în alegeri și care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice", a spus premierul Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, citată de Hotnews.

Potrivit Pro TV, la Parchetul Militar continuă să curgă plângerile penale la adresa Jandarmeriei, pe care protestatarii de la mitingul diasporei o acuză de intervenţie abuzivă şi nejustificată. Pe de altă parte, şi militarii se plâng de violențe. Și marți la Parchetul General au continuat să vină protestatari care au participat la mitingul diasporei din 10 august și care spun prin plângerile penale pe care le fac că au fost supuși unor intervenții abuzive din partea Jandarmeriei, din partea forțelor de ordine. Marți, procurorii militari vorbeau deja de peste 350 de asemenea plângeri penale depuse împotriva forțelor de ordine. Şi, ce e cel mai important, dacă e să ținem cont de declarația făcută de ministrul de Interne Carmen Dan în Comisia de apărare, sunt deja 10 jandarmi identificați chiar de șefii lor ca fiind persoane care par să fi fost în rândul celor extrem de violenți ce par să fi săvârșit infracțiuni, așadar, în acest context, procurorii militari așteaptă ca denunțurile împotriva lor să vină chiar de la șefii Jandarmeriei.

Citit 1173 ori Ultima modificare Joi, 23 August 2018 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.