UPDATE | Candidaţi la şefia DNA admiși pentru concurs

UPDATE | Candidaţi la şefia DNA admiși pentru concurs
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE, joi, 30 august 2018 | Procurorii Paula Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Sorin Armeanu, Adina Florea şi Andrei Bodean întrunesc condiţiile legale, ei fiind declaraţi admişi pentru participarea la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA. Aceştia vor susţine interviul în faţa comisiei prezidate de ministrul Tudorel Toader, în perioada 3-4 septembrie, la sediul Ministerului Justiţiei. (Teodora Miron)


Cine vrea să fie procuror șef al DNA (postare: sâmbătă, 25 august 2018) | Patru procurori s-au înscris, până vineri, 24 august, la ora 15,00, în cursa pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. Ieri a fost ultima zi de depunere a candidaturilor. Ministrul Justiției a anunțat chiar pe pagina sa de Facebook că pentru conducerea DNA s-au înscris patru procurori.

„În acest moment, sunt patru candidaţi pentru funcţia de procuror şef DNA şi 14 candidaţi pentru funcţia de judecător la TUE (Tribunalul Uniunii Europene n.r.)! Pe pagina Ministerului Justiției vom afişa listele de candidaţi pentru cele două funcţii!”, a scris pe Facebook Tudorel Toader. El nu a precizat numele candidaţilor, însă a confirmat pentru News.ro că unul dintre candidaţii înscrişi vineri este Gabriela Scutea, fost procuror general adjunct al României şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Scutea este, în prezent, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov. Ea a fost numită procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în 2007, la propunerea ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei, și a îndeplinit această funcție până în 2013. Între 2013 și 2016 a fost înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condițiilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. În ianuarie 2016 a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției.

Conform jurnaliștilor din presa națională, un alt candidat pentru șefia DNA este Andrei Bodean, de la DNA Constanța. Andrei Bodean a instrumentat unul dintre dosarele fostului șef al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, în care acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare, și un dosar al fostului primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, în care acesta a primit o condamnare la 6 ani și 6 luni de închisoare, în primă instanță. Reamintim că ”gheața” a fost spartă, în urmă cu doar câteva zile, de către procurorul gălățean Paula Tănase, de la Parchetul Curții de Apel Galați. Aceasta a fost primul procuror care s-a înscris oficial la concursul pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Pentru aceeași funcție și-a mai depus candidatura și procurorul militar Nicolae Lupulescu, detașat la Ministerul Apărării Naționale.

Aceasta este cea de-a doua selecție pentru șefia DNA, după ce, pe data de 27 iulie, Ministerul Justiției a anunțat că au fost respinse cele patru candidaturi depuse pentru funcția de procuror-șef al DNA, urmând ca procedura de selecție să fie reluată. Funcția de procuror-șef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale a României.

Citit 2680 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2018 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.