Scenariu nou pentru remanierea Guvernului

Scenariu nou pentru remanierea Guvernului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

PSD ar putea modifica structura Guvernului pentru a mai tăia din ministere. Ideea se va discuta, astăzi, în Biroul Politic Naţional al social-democraților, relatează Digi 24.

O astfel de schimbare are nevoie de votul Parlamentului, deci ar fi şi un prim test pentru coaliţia PSD-ALDE, după valul de nemulţumiri din PSD şi după mai multe negocieri eşuate între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pe legea offshore. Ca să nu ajungă la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, PSD şi ALDE vor să schimbe structura Guvernului, înainte de remaniere. Mai exact, să reducă numărul ministerelor şi să obţină apoi votul de încredere în Parlament. Dacă acest lucru se întâmplă, Klaus Iohannis mai poate doar să semneze decretele de numire pentru noii miniştri, relatează Digi 24. Potrivit Constituţiei, "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea prim-ministrului".

E un scenariu care va fi discutat în şedinţa Biroului Naţional de astăzi, spun unii social-democraţi, însă Liviu Dragnea nu ar fi convins să-l pună în practică, pentru că nu e sigur de majoritatea în Parlament. Tot astăzi, va fi convocată şi şedinţa Comitetului Executiv Național al PSD, unde Viorica Dăncilă este aşteptată să prezinte evaluarea miniştrilor.

"Legat de remaniere va fi o discuţie foarte serioasă şi foarte dură. Nu mai poate fi un ministru membru al Guvernului, dacă nu ştie să comunice. Eu m-am săturat să fiu paratrăsnet. Sunt miniştri care fug de semnătură, care au delegat. Va fi unul sau altul, discuţia va fi foarte serioasă şi foarte sănătoasă. Am tot vorbit despre cum se va face remanierea. Doamna prim-ministru va veni cu un set de propuneri generat de analiza pe care dumneaei a făcut-o", a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, citat de Digi 24.

Membrii Guvernului în pericol de a fi remaniaţi sunt vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre principalii contestatari ai şefului PSD. Riscă să plece din Executiv şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, cel al Transporturilor, Lucian Şova, ministrul Culturii, George Ivaşcu, dar nu numai.

Citit 1287 ori Ultima modificare Duminică, 14 Octombrie 2018 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.