Tensiuni la nivel înalt. Ministrul pentru Afaceri Europene a demisionat

Tensiuni la nivel înalt. Ministrul pentru Afaceri Europene a demisionat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a demisionat, la sfârșitul săptămânii trecute, după o ședință de guvern tensionată. Potrivit jurnaliștilor din presa națională, motivul ar fi reprezentat de lipsa de susținere în pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Demisia survine cu doar o lună și jumătate înainte ca țara noastră să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul pentru Afaceri Europene a refuzat să explice public ce l-a determinat să ia această decizie, însă a declarat pentru Agerpres că îşi rezervă dreptul să îşi exprime punctele de vedere în cadrul Guvernului şi al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere face parte. ”Din respect pentru colegii mei şi pentru responsabilităţile pe care le am atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pe care le tratez cu seriozitate şi profesionalism, îmi rezerv dreptul să îmi exprim punctele de vedere în cadrul Guvernului, respectiv al Partidului Social Democrat, din a cărui conducere fac parte”, a declarat Victor Negrescu.

Demisia acestuia a fost confirmată de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a spus că în şedinţa de Guvern a avut loc ”o discuţie principială” despre modul în care România este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

Decizia ministrului pentru Afaceri Europene a luat prin surprindere mai mulți social-democrați, membri ai Guvernului. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus, sâmbătă, la Digi24, că demisia lui Negrescu este o surpriză neplăcută și un act pe care personal nu îl înțelege, în contextul în care acesta urma să coordoneze președinția Consiliului Uniunii Europene. ”Este un act pe care eu nu îl înțeleg (...) Să faci un astfel de gest când ai o șansă unică de a coordona o astfel de președinție poate este și o dovadă de imaturitate politică (...) Sincer nu îmi dau seama ce l-a nemulțumit, chiar dacă prin absurd l-ar fi nemulțumit ceva, o astfel de decizie nu se justifică”, a spus Teodorovici.

După ce a fost criticat de către mai mulți membri ai PSD, Victor Negrescu a făcut, ieri, o serie de precizări pe Facebook. ”În aşteptarea discuţiilor din interiorul partidului, menţionez cele trei obiective pe care le-am propus la începutul mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene: consens politic şi naţional în privinţa afacerilor europene şi a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităţilor noastre, dar şi prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică. Mai exact, muncă de echipă şi bună colaborare cu toată lumea.); democratizarea şi transparentizarea accesului la informaţia europeană (obiectiv atins prin consultările cetăţeneşti privind viitorul UE organizate în toată ţara. Mai exact, totul a fost transparent, iar discuţiile cu oamenii au fost esenţiale.); o nouă atitudine în domeniul afacerilor europene (obiectiv atins prin crearea Trioului România-Germania-Franţa şi preluarea Preşedinţiei Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Mai exact, prestigiul ţării a fost apărat acolo unde am putut contribui)”, a scris Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook. El spune că, de fapt, cel mai important lucru este că ”tot procesul de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică, cât şi pe cea logistică”. ”Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialişti foarte bine pregătiţi în aşa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore faţă de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Preşedinţia Consiliului UE prezidat de Primul ministru”, a scris Negrescu.

Victor Negrescu s-a remarcat ca fiind unul din cei mai serioși și activi miniștri.

Citit 668 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2018 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.