Iohannis nu a acceptat-o pe Adina Florea la șefia DNA

Iohannis nu a acceptat-o pe Adina Florea la șefia DNA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea făcută de Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în persoana Adinei Florea, pe "motive de nelegalitate". Șeful statului a respins şi alte patru propuneri înaintate de ministrul Justiției, relatează Digi 24. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției, întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004". Astfel, șeful statului a respins numirea Adinei Florea, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și celelalte patru propuneri ale ministrului pentru funcții de conducere la Parchetul instanței supreme și DIICOT. Propunerile respinse de șeful statului sunt: Florena-Esther Sterschi - pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Elena Giorgiana Hosu - pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, doamna Iuliana Nedelcu - pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Antonia-Eleonora Constantin - pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit Hotnews, președintele poate refuza o singură dată propunerea formulată de ministrul Justiției. Tudorel Toader i-a trimis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef DNA pe 15 octombrie. Adina Florea a primit aviz negativ din partea procurorilor CSM, care au invocat o rezistenţă la stres și o capacitate de analiză scăzute și sincope în raportarea la valori precum onestitate şi imparţialitate din partea procurorului.

De ce nu a fost numită Adina Florea la DNA

Cele două alineate invocate de preşedintele Iohannis se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere. Alineatul 10 prevede că "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege". Alineatul 12 menţionează că "înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea". De altfel, Klaus Iohannis a lăsat de înțeles, luna trecută, că nu o va numi pe Adina Florea la DNA și invoca aceleași condiții de legalitate ce nu ar fi îndeplinite.

Citit 801 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2018 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.