Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Cu sau fără intervenţia ministrului Tudorel Toader, Justiţia va avea un an 2019 agitat. Urmează noi modificări ale legislaţiei penale, dar şi schimbarea şefilor DNA, Parchetului General şi Curţii Supreme. Şi, nu în ultimul rând, noi decizii în marile dosare de corupţie pe care le credeam încheiate, relatează Digi 24.

Cristina Tarcea conduce Curtea Supremă din toamna anului 2016, ceea ce înseamnă că, în vară, s-ar putea înscrie în cursa pentru al doilea mandat, tot de trei ani. Numai că, la finalul anului trecut, Inspecția Judiciară a cerut sancționarea ei, din cauza modului în care erau compuse completurile de cinci judecători, anunță Digi 24.

Anul acesta, magistraţii instanţei supreme vor rejudeca dosarele unor nume grele din politică şi magistratură. Aşa că Elena Udrea, Alina Bica sau Dan Şova, dar nu numai, vor avea ocazia să îi convingă pe judecători să renunţe la acuzaţiile care iniţial i-au trimis după gratii, la jumătatea anului trecut. Procurorii, la rândul lor, vor putea să ceară, din nou, condamnarea acestora.

Schimbări importante sunt aşteptate anul acesta şi în marile parchete, relatează Digi 24. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a intrat în noul an tot în zodia interimatului. Numai că mandatul de şase luni al Ancăi Jurma expiră săptămâna viitoare, iar la finalul anului trecut Consiliul Superior al Magistraturii a amânat luarea unei decizii pe tema prelungirii acestuia.

Şi tot în ultimele zile ale lui 2018, ministrul Justiţiei i-a cerut, din nou, preşedintelui României să o numească în fruntea Direcţiei pe Adina Florea, deja refuzată de Klaus Iohannis.

Mandatul procurorului general al României se apropie, de asemenea, de final. Augustin Lazăr poate rămâne în fruntea Ministerului Public cel mult până în luna aprilie. Procurorul general este în plină procedură de revocare. În ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a recomandărilor din raportul MCV, ministrul Justiției a făcut şi ultimul pas în procedura de revocare demarată în luna octombrie a anului trecut și a cerut președintelui să îl demită.

Citit 719 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.