Opoziţia o susţine pe Kovesi pentru şefia Parchetului European

Opoziţia o susţine pe Kovesi pentru şefia Parchetului European
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

PNL şi USR o vor sprijini pe Laura Codruţa Kovesi în competiţia pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european. Partidele de Opoziţie îl somează pe Tudorel Toader să renunţe la "denigrarea" fostei şefe DNA.

În timp ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, îl somează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la planul de blocare al procedurii de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, USR anunţă că va transmite europarlamentarilor şi grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susţinere a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru postul de procuror european.

"În urma propunerilor înaintate de juriul care a realizat selecţia candidaţilor pentru poziţia de procuror-şef european şi a etapelor de procedură care urmează a fi parcurse în perioada următoare, PNL va susţine ca reprezentantul României, în persoana Laurei Codruţa Kovesi, să fie validat în această poziţie deosebit de importantă şi prestigioasă în cadrul Uniunii Europene", a afirmat Ludovic Orban, într-un comunicat de presă. Orban îi cere ministrului Justiţiei să renunţe la denigrarea Laurei Codruţa Kovesi. "Solicit ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la eforturile de blocare a acestei proceduri şi de denigrare a fostului şef al DNA şi să înţeleagă faptul că această campanie pe care a declanşat-o este dăunătoare României. Postura în care s-a aşezat ministrul Justiţiei este una caraghioasă, câtă vreme juriul care a realizat selecţia este format din 12 specialişti din statele Uniunii Europene, care ştiu foarte bine cum a fost regizat procesul de schimbare din funcţie a fostei şefe DNA de către Liviu Dragnea şi camarila sa", mai spune Orban.

De asemenea, USR cere Guvernului "să dea dovadă de patriotism" şi să susţină "o româncă pentru o poziţie atât de importantă la nivel european". "Selecţia Laurei Codruţa Kovesi pe primul loc pe lista scurtă de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot în Parlamentul European este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică. DNA a devenit o instituţie model în lupta anti-corupţie nu doar în România, dar şi în toată Europa", se arată într-un comunicat de presă.

Reacţia celor două partide vine în contextul în care Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani, şi lui Tudorel Toader, în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, Tudorel Toader a afirmat că îi va anunţa pe omologii statelor membre ale Uniunii Europene despre abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi.

Citit 941 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2019 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.