Demisii, demiteri şi anchete pe bandă rulantă

Demisii, demiteri şi anchete pe bandă rulantă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Opt poliţişti - cinci ofiţeri şi trei agenţi - sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. De asemenea, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a început investigaţiile, în urma cărora va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit uciderea a două adolescente la Caracal. Între timp, Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Sorinel Vasilca, a demisionat din funcţie, luni, spunând că a făcut acest lucru "pentru a nu afecta prestigiul instituţiei".

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), au fost luate mai multe măsuri după ce ministrul Nicolae Moga s-a deplasat, vineri, la Caracal şi a dispus şi un control la Poliţia Judeţeană Olt. "Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine", scrie în comunicat.

Ca urmare, ministrul Nicolae Moga a dispus încetarea împuternicirii inspectorului şef al IPJ Olt, precum şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a aprobat propunerea conducerii Poliţiei Române de a împuternici în funcţia de inspector şef al IPJ Olt pe comisar-şef de poliţie Vasile Armaşu (director al Direcţiei de Ordine Publică, din cadrul IGPR). Totodată, Nicolae Moga a dispus noului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienţei actului managerial de la toate subunităţile de poliţie din judeţul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate.

"În urma verificării, Corpul de control al ministrului a propus cercetarea prealabilă faţă de cinci ofiţeri şi trei agenţi, în raport cu atribuţiile funcţionale prevăzute în fişa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucţiunilor şi dispoziţiilor în vigoare. În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, ministrul de Interne a înaintat, luni, Guvernului şi Preşedintelui României un raport referitor la acţiunile desfăşurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca, după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, acesta să fie făcut public.

Public va fi făcut şi raportul pe care îl va întocmi Avocatul Poporului, care  s-a sesizat din oficiu referitor la problemele de sistem care au înlesnit uciderea celor două adolescente.

În cadrul investigaţiilor, Avocatul Poporului va solicita lămuriri de la STS, ANCOM, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Afacerilor Interne în legătură funcţionarea, procedurile şi timpul de reacţie în cadrul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. În acelaşi timp, Ministerul Transporturilor, Consiliile Judeţene, Prefecturile, dar şi Ministerul Educaţiei vor fi solicitate să dea detalii cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter şi intrajudeţean (pentru toţi cetăţenii României), dar şi transportul elevilor către şi dinspre şcoli.

La finalul investigaţiilor, Avocatul Poporului va formula Recomandări şi va elabora un Raport Special care va analiza problemele de sistem, pentru ca, pe viitor, astfel de tragedii să fie evitate.

În timp ce toată lumea face anchete, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Sorinel Vasilca, a demisionat din funcţie, spunând că a făcut acest lucru "pentru a nu afecta prestigiul instituţiei".

De asemenea, în urma tragediei de la Caracal - unde două tinere, de 15 şi 18 ani, date dispărute, au fost ucise de Gheorghe Dincă, bărbat care a recunoscut crimele -, a fost eliberat din funcţie inspectorul general al Poliţiei Române, chestor general de poliţie Ioan Buda. Totodată, ministrul de Interne va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcţii a prefectului şi subprefectului judeţului Olt.

Între timp, procurorii DIICOT continuă investigaţiile în cazul de la Caracal, principalul suspect, Gheorghe Dincă, fiind deja arestat preventiv.

Citit 1129 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2019 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.