Parlamentul se va reuni pe 29 ianuarie

Parlamentul se va reuni pe 29 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, între 27 şi 31 ianuarie, pentru angajarea răspunderii Guvernului. El a precizat că şi-a exprimat deja scepticismul în legătură cu şansele moţiunii de cenzură anunţate de opoziţie.

”Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două Camere în sesiune extraordinară. Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi”, a afirmat preşedintele.

Administraţia Prezidenţială a anunţat ulterior că preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare preşedintelui Senatului, Teodor-Viorel Meleşcanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu, prin care solicită convocarea Senatului şi a Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară  pentru derularea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere au aprobat calendarul privind asumarea răspunderii de către Guvern pe alegerea primarilor în două tururi. Amendamentele pot fi trimise până pe 27 ianuarie, iar pe 29 ianuarie Executivul va veni în faţa Parlamentului pentru angajarea răspunderii.

Proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea a fost trimis luni la Parlament. Pe lângă introducerea prevederilor referitoare la modul de alegere a primarilor, Executivul impune condiţii pentru alegătorii care şi-au modificat reşedinţa cu mai puţin de 90 de zile înaintea scrutinului, dar şi pentru candidaţii din comunele care au mai puţin de 500 de locuitori. Argumentele Guvernului pentru proiect şi pentru necesitatea promovării prin angajarea răspunderii sunt nivelul ridicat de nemulţumire din societatea românească, susţinerea covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, faptul că în tradiţia democratică a României condiţia majorităţii pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, dar şi timpul scurt rămas pentru pregătirea alegerilor.

Ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, PSD a început demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură, pentru care deja a anunţat că a strâns numărul semnăturilor necesare, dar mai ales pentru a asigura succesul moţiunii. În ceea ce priveşte şansele moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, preşedintele a declarat: "Dacă va trece moţiunea sau nu, şi eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea şi la momentul acela. Guvernul va analiza situaţia şi va veni probabil cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum".

Citit 993 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2020 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.