Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că autorităţile iau în calcul intensificarea controalelor peste tot unde există informaţii că regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19 nu sunt respectate, precizând că a cerut ca aceste controale să fie făcute "brusc", pentru că este clar că până acum unele terase unde existau semnale clare că nu sunt respectate regulile "au avut ponturi" din echipele de control. În ceea ce priveşte şansele ca restaurantele se fie redeschise, el a afirmat că atât timp cât trendul îmbolnăvirilor este crescător, nu pot fi luate măsuri suplimentare de relaxare.

"Luăm în calcul intensificarea cotroalelor peste tot unde avem informaţii privitoare la încălcarea regulilor, inclusiv în ceea ce priveşte terasele. Să ne asigurăm că patronii, managerii sunt implicaţi în respectarea regulilor. Nu putem modifica cuantumul amenzilor, în urma deciziilor Curţii Constituţionale, decât prin lege adoptată în Parlament. Toate amenzile le dăm în baza Legii 55 şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit. A existat o încercare de a se introduce şi în legea actuală pentru încălcări ale izolării, a existat o încercare de a creşte un pic amenzile, dar nu s-a reuşit, Parlamentul este suveran, în urma deciziilor CCR, privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitivă. Noi respectăm prevederile legii.
Avem la dispoziţie şi alte pârghii, suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor, pentru că, în multe tipuri activităţi, autorizaţia de funcţionare este emisă de primării şi doar ele au puterea de a o suspenda", a declarat prim-ministrul.
În ceea ce priveşte redeschiderea restaurantelor, Orban a afirmat că atât timp cât nu reuşim să înregistrăm un trend descendent privitor la numărul de infectări nu pot fi adoptate alte măsuri de relaxare. "Înţeleg problemele pe care le au patronii de restaurante. Noi, în planul de relaxare, aveam prevăzut pentru data de 15 iulie deschidere, cu reguli pe care le-am convenit de comun acord, în negocierile pe care le-am avut. Nu s-a putut. Nu putem să relaxăm o activitate unde există risc epidemiologic", a argumentat şeful Executivului.
În ceea ce priveşte Litoralul, Orban a explicat că a crescut prezenţa instituţiilor de control, pentru că numărul de încălcări ale regulilor este mai mare decât în alte zone. "Nu cred că este necesar un regim special, singurul lucru la care ne-am gândit a fost chestiunea cu ora 23, nu am luat încă decizia, pentru că am văzut că în foarte multe cluburi este program până la ora 11 seara, dar încălcarea regulilor se produce până la acea oră. Le-am solicitat tuturor instituţiilor cu atribuţii de control să efectueze controale brusc. Până acum, la multe terase unde avem semnale clare că nu se respectă regulile, la control toată lumea respecta regulile. E clar că au avut ponturi din echipele de control şi am solicitat prefecţilor să organizeze fără anunţ prealabil şi fără să ştie echipele unde se duc", a precizat prim-ministrul.

Citit 597 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2020 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.