Schimbări pe scara claselor energetice

Schimbări pe scara claselor energetice
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Una dintre principalele caracteristici care ne interesează când cumpărăm electrocasnice este clasa energetică din care aparatura face parte. Ei bine, etichetele de eficiență energetică se vor schimba începând cu 1 martie, ca urmare a unei noi directive europene, valabilă și în România.

Scara de măsurare a eficienței energetice a echipamentelor electronice și electrocasnice merge de la G, aparatul cel mai puțin eficient, la A+++, reprezentând nivelul superior de eficiență. În viitor, produsele vor fi etichetate pe o nouă scară, actualizată și mai clară, pornind de la eficiența maximă (A) la eficiența minimă (G).

Eticheta energetică a fost introdusă în UE în anul 1995. De atunci, au fost făcute mari progrese, având în vedere cerințele de proiectare ecologică. Astfel, au apărut clasele A+, A++ şi chiar A+++. Noua etichetă energetică își propune să simplifice acest sistem. Astfel, pe noua scară, s-ar putea să găsim electronice din clasa actuală "A" sau "A+" în clasele inferioare (E, F, G).

Potrivit Comisiei Europene, această reviziuire va aduce beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru societate. Datorită unor informații mai clare cu privire la eficiența din punct de vedere energetic a produselor, consumatorii pot economisi în medie 15 euro pe an. De asemenea, această modificare va deschide calea pentru a fi dezvoltate noi produse, mai eficiente din punct de vedere energetic.

Citit 1636 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.