Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în România

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în România
Președintele francez, înainte de plecarea spre România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în România, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, unde a fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Macron va avea o întâlnire cu militarii francezi staționați la baza din județul Constanța, iar miercuri se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

Cei doi președinți vor vizita miercuri Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. După ceremonia primirii oficiale, vor avea loc convorbiri oficiale, o întâlnire cu militarii dislocați în bază și declarații comune de presă.

Preşedintele Emmanuel Macron declara, marţi după-amiază, înaintea vizitei în România, că Franţa este mobilizată pentru protejarea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene.

„Voi ajunge în această seară în România pentru a-i susţine, în numele cetăţenilor, pe militarii francezi detaşaţi acolo de câteva luni. (...) Franţa este prezentă de câteva luni, este mobilizată, în cadrul NATO, pentru a proteja frontierele noastre în estul Uniunii Europene, pentru a evita extinderea războiului care are loc acum în Ucraina”, a declarat Macron într-un discurs rostit la aeroport, înainte de a pleca spre România.

Administraţia Prezidenţială anunța că vizita preşedintelui Franţei are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens şi în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, precum şi de cooperarea strânsă în plan european şi internaţional. La acestea se adaugă şi decizia recentă a Franţei de a fi naţiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din România şi de a participa cu trupe la acesta.

Cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Citit 776 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2022 14:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.