Guvernul face economie, dându-i afară pe cei cu salarii mici

Guvernul face economie, dându-i afară pe cei cu salarii mici
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sindicatul Culturalia, al angajaților din Ministerul Culturii, trage un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a descentraliza Direcțiile Județene pentru Cultură și Direcția pentru Cultură a Municipiului București. O astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autoritățile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe. Asta va duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat, întrucât salariile în Direcțiile Județene pentru Cultură sunt între 2.100 de lei și 3.574 de lei net, se afirmă într-un comunicat.

Sindicatul a transmis un memoriu Guvernului, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune. „Eliminarea celor puțin peste 200 de angajați din direcțiile județene pentru cultură, plătiți oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului. Să distrugi patrimoniul cultural național, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier și să oprim masacrarea Culturii”, a declarat vicepreședintele sindicatului, Marius Voicu.

Cheltuielile totale cu aceste direcții sunt aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanțat deja în raport cu nevoile efective. De asemenea, trecerea Direcțiilor pentru Cultură în subordinea consiliilor județene va duce la dispariția completă a atributelor Ministerului Culturii, care nu va mai putea să implementeze politici de reglementare, de salvare și de promovare a patrimoniului cultural și nu va mai putea monitoriza starea patrimoniului cultural național, se mai arată în comunicat.

Citit 555 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2023 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.