Vot favorabil pentru proiectul legii pensiilor speciale

Vot favorabil pentru proiectul legii pensiilor speciale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisiile juridică, muncă, apărare şi constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, raportul de admitere pentru proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, informează news.ro. Iniţiativa legislativă ar putea intra la vot în plenul Senatului programat miercuri.

Toate amendamentele USR au fost respinse. În schimb, unul dintre amendamentele adoptate de către comisii hotărăşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic "cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării".

De asemenea, "cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării".

Alt amendament admis la iniţiativa legislativă prevede că, pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv cotele de impunere de 10%, 15% și 20%.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Citit 696 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2023 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.