Pedepse suplimentare pentru fugarii cu condamnări definitive

Pedepse suplimentare pentru fugarii cu condamnări definitive
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a aprobat proiectul de lege conform căruia persoanele care au primit condamnări definitive şi se sustrag executării pedepsei vor primi până la trei ani suplimentari de închisoare, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Proiectul de lege care modifică şi completează Codul penal va intra în procedură de urgenţă în circuitul legislativ, a precizat Gorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

"Se adaugă această prevedere suplimentară în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv şi care în şapte zile nu se prezintă pentru a se pune în executare pedeapsa pe care instanţa a dispus-o. Se vor adăuga până la trei ani la pedeapsa închisorii. Sperăm ca prin acest proiect să descurajăm fugarii", a explicat ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a susţinut că instituţiile cu atribuţii în domeniu "nu sunt pasive" la problema fugarilor. "Ştim că este o temă sensibilă, care generează o stare de nemulţumire în societate, pe care dorim să o rezolvăm definitiv", a spus ea.

Din anul 2020 până în prezent, au fost aduse în România 2.607 persoane, faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională. Dintre acestea, 2.547 au fost aduse în baza mandatelor europene de arestare, iar restul prin procedura extrădării. În acest an, au fost aduse în ţară 621 de persoane, dintre care 17 în baza extrădării şi 604 în baza mandatului european de arestare.

În prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, reprezentând 7,82 la sută din numărul total al persoanelor aflate în sistemul penitenciar. Totodată, dintre cele 1.845 de persoane din penitenciarele româneşti care s-au sustras executării pedepsei plecând din ţară, 880 au fost aduse în ţară având în vedere garanţiile oferite de Ministerul Justiţiei, prin ANP, cu privire la condiţiile de detenţie care vor fi asigurate.

Gorghiu a adăugat că în relaţia cu state precum Germania, Marea Britanie sau Suedia nu se mai înregistrează niciun refuz de predare. Au fost iniţiate demersuri privind tratatele de extrădare cu state din afara UE, precum Canada sau Mexic. "De asemenea, în perspectivă, avem în vedere încheierea de tratate bilaterale cu 13 ţări", a menţionat ea.

Alina Gorghiu a mai precizat că în prezent Ministerul Justiţiei are două posturi de magistraţi de legătură în Italia şi în Franţa, dar doreşte să creeze încă un post în Marea Britanie şi unul în Germania. Aceşti magistraţi ţin legătura între Ministerul Justiţiei şi jurisdicţia unde se analizează cererile de extrădare. "Am demarat proceduri interne pentru a identifica un post de execuţie pe care să-l alocăm unui magistrat de legătură pentru Marea Britanie - cei mai mulţi fugari pe care i-am adus înapoi în ţară sunt din Marea Britanie - şi l-am informat pe premier că îmi doresc suportul pentru încă o poziţie de magistrat de legătură pentru Germania, pentru că Germania este al doilea stat din care aducem cel mai mare număr de fugari", a transmis Gorghiu.

Citit 871 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.