Ministerul Finanțelor jubilează după evaluările agențiilor de rating

Ministerul Finanțelor jubilează după evaluările agențiilor de rating
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de rating S&P a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, a informat Ministerul Finanţelor.

Potrivit MF, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută, în opinia agenţiei, de nivelul redus al datoriei externe şi guvernamentale, precum şi de perspectivele solide de creştere. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al UE vor continua să fie o ancoră pentru reformele politice şi fiscale.

"După ratingul Fitch, primim o nouă veste bună: S&P ne reconfirmă ratingul şi perspectiva stabilă. O nouă recunoaştere a angajamentului ferm pe care îl avem de a menţine stabilitatea economică, a controla deficitul bugetar şi a promova reformele structurale. De ce este important pentru noi? Ne ajută să accesăm pieţele de capital la costuri mai reduse şi să atragem mai multe investiţii străine în România. Pentru oameni înseamnă crearea de locuri de muncă, salarii mai mari şi îmbunătăţirea calităţii vieţii", a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, în evaluarea sa, S&P evidenţiază angajamentele de a continua reformele şi agenda fiscală echilibrată şi credibilă pe termen mediu susţinute de Strategia de redresare şi rezilienţă a României. De asemenea, subliniază rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră, precum şi creşterea salariului real în martie 2023, mai devreme decât în multe alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

''Cum se îmbunătăţeşte acest rating? Prin reducerea structurală a deficitului fiscal şi a deficitului de cont curent. Mai simplu, să ai cheltuieli mai mici decât încasezi. Ceea ce ne cere şi Comisia Europeană, dacă vrem să primim toţi banii europeni care ne sunt alocaţi pentru autostrăzi, şcoli, sistem de canalizare şi mulţi alţi vectori ai dezvoltării care ne influenţează fiecare zi din viaţă. S&P a confirmat, de asemenea, că pachetul de măsuri asumat de Guvernul României este vital în acest sens", a adăugat ministrul.

În evaluarea realizată, S&P evidenţiază angajamentele de a continua reformele şi agenda fiscală echilibrată şi credibilă pe termen mediu, susţinute de Strategia de redresare şi rezilienţă a României. De asemenea, subliniază rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră, precum şi creşterea salariului real, care a devenit pozitivă în martie 2023, mai devreme decât în multe alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,3 la sută în anul 2023, respectiv de aproape 4 la sută în medie până în anul 2026, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR).

În septembrie 2023, Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă.

Citit 570 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.